Příběhy obyčejných lidí zasazené do velkých historických událostí

recenze

Mlčící fontány (2020) 5 z 5 / Životvknihách
Mlčící fontány

Španělsko, padesátá léta, občanská válka...

S Rutou Sepetys otevíráme další historické i společenské téma a dostaneme se dál než jen do prosluněných madridských uliček a honosných hotelů. Tahle kniha v sobě skrývá bolest, strach i dlouho potlačovanou radost z běžných věcí, které život přináší.

Autorka odkrývá události, které se odehrávají pod pozlátkem, jež Španělsko zdobí zvenku, a odhaluje menší či větší střípky minulých i současných problémů. Občas se o ně pořežeme v místech, kde bychom je vůbec nečekali. Někdy se naopak zatřpytí v přímém slunečním světle a přesto, nebo právě proto, nám zlomí srdce. A tak opatrně našlapujeme a nahlížíme do životů španělských obyvatel a skládáme si dohromady velmi děsivý, avšak skutečný obraz. Na vlastní kůži se přesvědčujeme, jak dokáže válka a diktatura pošlapat lidskou individualitu, touhy a štěstí a nahradit je strachem.

Kniha je nádherná jak po vizuální stránce, tak po té jazykové. Kapitoly jsou prokládané úryvky různých článků, které perfektně dokreslují atmosféru příběhu a zároveň dávají i možnost pohledu zvenčí. Abych byla upřímná, knížka mi opravdu vyrazila dech. Postupně si probojovala cestu až k mému srdci a na několikrát ho zlomila. A když jsem ji po otočení poslední stránky odkládala, cítila jsem, jak mi po tvářích stékají slzy.


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Madrid, píše se rok 1957. Španělsko za diktatury generála Franca skrývá temné tajemství. Do země proudí turisté a zahraniční obchodníci lákáni na slunce a víno. Mezi mini je i osmnáctiletý Daniel Matheson, syn ropného magnáta, kte... více


Komentáře (0)

Přidat komentář