Příběh mateřídoušky

recenze

Příběh mateřídoušky (2024) 5 z 5 / bookbug_cz
Příběh mateřídoušky

Na začátek bych ráda řekla, že mám u této autorky s hlavními hrdinkami trošku podivný vztah. Nacházím si k nim cestu docela dlouho, ale nakonec je pochopím a v myšlenkách obejmu. A přesně to, jak autorka vykresluje své hrdiny, jako reálné lidi s chybami, dělá nakonec z knihy těch 100 %. A historická vložka je takový bonus k tomu.

Anna po nečekané zradě svého manžela sbalí kufry sobě i svému synovi a odjíždí na nějaký čas ke své matce. Díky venkovskému klidu a nedobrovolné nudě začíná v myšlenkách rozebírat nejen své manželství, ale i životní osud prababičky Věry, se kterou naváže spojení díky malému pytlíčku mateřídoušky nalezeného v babiččině opuštěné chaloupce. Ona tak má možnost sledovat Věřin přerod z malého chudého děvčátka v sebevědomou, milující a skromnou učitelku v době vyhrocených vztahů mezi Čechy a Poláky a následně i temných časů druhé světové války.

Střídají se nám zde dvě časové linky, ve kterých se řeší základní životní otázky - jak přežít a udržet si morální zásady, jak sám sebe milovat a vážit si vlastního já, jak odpustit něco neodpustitelného. Anna je maminka, která se až příliš připoutala k dítěti, aniž by si všimla, že se tak čím dal víc vzdaluje svému muži. Nastavit si totiž nějakou hranici, volný čas i sám pro sebe, i když je pro vás v tu chvíli dítě to nejdůležitější, je totiž náročná věc pro každou matku. Jenže je to potřeba, jinak nám začnou ze života odpadávat jiné důležité vrstvy našeho já.

Bavila mě historická část, bavila mě Anna, kterou obdivuju za to, jak se k celé zradě postavila. Já bych to nejspíš nedokázala, ale kdo ví??

Pokud máte rádi spojení romantiky a historie, tahle knížka vás bude bavit, stejně jako autorčiny předešlé dvě. Doporučuji!

Za knihu děkuji Albatros Media v rámci spolupráce.


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Co všechno musíme obětovat, abychom si obhájili lásku? Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář