Povinná četba

recenze

Těžké časy (2008) / kfs
Těžké časy

Jména Tomáše a Jana Bati jsou mnohým známá, ale příběhy jejich života už většinou ne. Je velká škoda, že jejich osudy byly po tak dlouhou dobu považovány za tabu a jejich úspěchy znevažovány. Firma, kterou oba společně vytvořili, byla i v dnešním měřítku jednou z nejúspěšnějších podnikatelských počinů v historii Česka. Kniha popisující jejich osudy je napsána upřímným a poutavým vyprávěním z osobního i pracovního života, a měla by být povinnou četnou pro všechny zájemce o historii i moderní management a podnikání.

To, co by dneska mnoho milleniánů považovalo za „fakt dobrého zaměstnavatele“, bylo v malém podhorském městě Zlíně před sto lety (1920-1930) naprostou revolucí. Budování své firmy totiž bratři Baťové podřídili filosofii, která má dnes módní a odborný název „sustainable bussiness“. V běžné řeči by se dalo opsat, že jim nešlo o peníze, ale o kvalitu práce, péči o zaměstnance a rozvoj regionu a komunity.

Spolupracovníky si pečlivě vybírali a vyžadovali od nich často velké pracovní výkony. Na oplátku jim ale Baťovi podniky poskytovaly nadstandardní pracovní i životní podmínky. Jako jedni z prvních na světě zavedly 5ti-denní pracovní týden, poskytovaly lékařskou péči zdarma ve vlastní síti kvalitních nemocnic. Zaměstnanci dostávali odměny z podílu na zisku, měli přístup k systému odborného i jazykového vzdělávání, síť velmi kvalitních škol, a nebo možnost převedení do některé ze zahraničních poboček, od Japonska po jižní Ameriku.

Řízení Baťových firem bylo pokrokové i v oblasti managementu. Firmy byly progresivně rozděleny na samostatné podnikatelské jednotky, ve kterých se jejich zaměstnanci podíleli na odpovědnosti i zisku.

Nejen díky svým moderním způsobům řízení, ale také díky své velké píli a silné osobnosti, se jeho firma na konci 30. let stala jednou z největších společností na světě. Zaměstnávala 105 tisíc lidí v 50ti zemích, a v původně malém rurálním městečku Zlíně se vyrábělo 80% tehdejší celosvětové produkce obuvi.

Jeho příběh má ale i jiný rozměr. ‚Těžké časy‘ zažil J. Baťa s příchodem politických změn kolem druhé světové války. Nejprve byl, i jako katolík, nacisty označen za žida, aby mu mohl být zabaven jeho majetek v protektorátu (Německu, Rakouskou i Česku). Západními mocnostmi byl naopak obviněn z nacismu a majetek mu byl zmrazen i ve spojeneckých zemích (západní Evropa, Amerika). Po válce jeho továrny znárodnili komunisté, a neprávem ho odsoudili za vlastizradu. Vše završil sporný rozsudek amerického soudu, který mu odebral vlastnictví i práva ke zbývajícím firmám. A tím skončila sláva jeho společností.

„Zvítězí, kdo si vypracoval takovou povahu, že dovede vydržet, že umí nejen vynalézat dobré myšlenky, ale také je uskutečnit.“


Těžké časy Těžké časy Jan Antonín Baťa

Kniha vyšla nejen v roce 110. výročí narození Jana Bati, ale též jako příspěvek k oslavám 90. výročí vzniku Československé republiky. A to případně, neboť se zaměřuje na kritické období předválečných let 1938 – 1939. Vyvrací léty ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář