Pouhý zlomeček v celým vesmíru

recenze

Zlomky nekonečna (2022) 5 z 5 / Kikina182
Zlomky nekonečna

Matt žije život typický pro osmnáctiletého kluka. Má v plánu dokončit střední školu a zjistit, co chce v budoucnosti dělat. Miluje svoji rodinu, i když mezi sebou mají občas neshody a má pár dobrých přátel, které by nevyměnil. A když se objeví Erik, vypadá to, že našel i lásku svého života. Jenže osud si umí s lidmi nepěkně prohrávat a u Erika brzy propukne melidie, nemoc, která zpravidla do měsíce končí smrtí.

Trochu mě překvapilo, že je příběh vyprávěn retrospektivně. Chvilku jsem si musela na tenhle způsob vyprávění zvykat, ale po několika kapitolách mi to ani nepřišlo a do knihy jsem se bez problémů začetla. Autorka má totiž skvělý styl psaní, který klade důraz na hluboké myšlenky a emoce, díky čemuž jsem se do příběhu vžila.

Námět knihy se mi moc líbí, stejně jako to, jak s ním autorka pracuje. Není akční, ale spíš takový poklidný a soustředí se právě na již zmíněné emoce. Zároveň se ale jedná o příběh, který je mezi řádky filozofický a má v sobě opravdu hodně věcí, nad kterými stojí za to se zamyslet. Já mám tenhle druhý význam v knihách moc ráda, ale nesmí se vnucovat. V tomto případě to ale zůstává hezky v podtextu, takže kdo chce, všechny ty hluboké myšlenky si v knize najde a kdo nechce, může si v klidu užít dojemný příběh nabitý emocemi.

Jediné, co bych knize vytkla, je začátek. V některých věcech jsem byla trochu zmatená, protože autorka několik důležitých věcí zmínila na můj vkus příliš pozdě. Jednalo se například o věk sestry hlavního hrdiny Matta nebo o to, že jsou jeho rodiče rozvedení. Zní to sice jako detaily, ale pro hladký průběh a pochopení příběhu byly důležité a to, že přišly o několik stránek později, než měly, mi zhoršilo orientaci v příběhu. Na druhou stranu těchto věcí bylo opravdu jen několik a všechny cca v prvních padesáti stranách knihy, takže to nakonec můj požitek z knihy příliš neovlivnilo.

Jelikož autorka kladla velký důraz na emocionální a filozofickou stránku příběhu, tak postavy byly v této knize opravdu klíčové. Na jejich propracovanosti to bylo vidět, jelikož jsem bez problému dokázala pochopit, kdo jaký je a co se komu honí v hlavě nebo co cítí. Adéla Rosípalová perfektně zprostředkovala čtenáři jejich duši.

Od knihy Zlomky nekonečna jsem měla velká očekávání a kniha je do puntíku splnila. Jedná se o úžasný příběh, který nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá. Já jsem si ho moc oblíbila a určitě se k němu někdy zase vrátím. Pokud vám nevadí smutné příběhy, určitě vám knihu můžu jen a jen doporučit. Takhle má podle mě vypadat (nejen) česká literatura a já doufám, že tohle je sice první kniha, kterou jsem si od autorky přečetla, ale rozhodně ne poslední.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook, Humbook blogeři.


Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

Milujeme jinak, když každý den může být poslední? Matt řeší podobné problémy jako většina jeho vrstevníků. Chce úspěšně dokončit střední školu, najít ideální vysokou, vycházet s rodiči a nalézt svoje místo ve světě. Když do jeho ž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář