Poprvé přežili, podruhé mohou ztratit mnohem víc – jeden druhého.

recenze

Věř mi (2018) 5 z 5 / TerezaMondeková
Věř mi

„Je v pohodě, jestli se bojíš, Edie. Nesmíš, ale dovolit, aby ti strach zabránil něco udělat.”

Mládí přináší mnoho nových zážitků: poprvé jdete za školu, poprvé se zamilujete, poprvé vám někdo drží u hlavy zbraň.

Edie není zrovna šťastný teenager. Chodí sice na soukromou akademii, ale není to žádná výhra. Už nějakou dobu snáší šikanu a snobství ostatních spolužáků, ale vždycky věděla, kam chce, aby se její život ubíral... vystudovat a stát se učitelkou. Ale jednoho večera se její život změní.


„Jenže pocity se nedají jen tak vypnout a zapnout.”

Jednoho večera se vydala do večerky, ale má tu smůlu, že je zrovna přepadena a ona je držena jako rukojmí.

Edie tento otřesný zážitek přežije, ale neustále ho má před očima. Má noční můry, je na to sama. Edie se rozhodla, že svůj život od základu změní. Už nehodlá být obětní beránek, chce konečně začít žít. Přestoupí na veřejnou střední školu, kde potká Johna, který byl taky přítomen tehdy při přepadení. Kluk, který riskoval svůj život, aby zachránil ten její.


„Osud je mrcha a štěstí není o nic lepší. Přesto vždy hledáme nějaký smysl, nějakou skrytou pravdu."

Díky tomu otřesnému zážitku mezi Johnem a Edie vzniká přátelství. Podporují se, svěřují se, poznávají se... vzniká mezi nimi silné pouto. Myslí si, že všechno špatné už je za nimi, ale spletli se... Poprvé měli štěstí a přežili, podruhé však mohou ztratit mnohem víc... jeden druhého.



Nikdy jsem si neprošla takový zážitkem (a doufám, že ani neprojdu), takže nemůžu posoudit, jestli se potom chovali hlavní hrdinové dobře nebo špatně. Ale rozhodně se oba zamysleli nad svým životem a změnili ho.

Johny si uvědomil, že chce být lepší člověk a ne jenom drogový dealer a začal na sobě tvrdě pracovat. A Edie už nechtěla být obětní beránek. Smířila se se svou postavou a postupem si uvědomila, že je to krásná holka. Našla si přátelé a začala si užívat života.

Moc se mi líbilo, že se z neznámých lidí stali přátelé a později se to přátelství promění v lásku. Jejich vztah se postupně vyvíjel. Taky se mi moc líbilo, jak to autorka vymyslela. Bývalí drogový dealer a holka, která není úplná sexbomba. Holka, která má nějaké to kilo navíc, žádná vychrtlina, ale přesto je krásná.

Kniha mě chytla hned na začátku. Hned to bylo napínavé, chytlavé a originální. Líbí se mi, že i když se to všechno odehrává v prostředí střední školy, tak je tam zapletené vážné téma. Přepadení, setkání se tváří v tvář smrti, šikana, drogy, střelba, trauma, závislost... Tohle se může stát nám všem a je jedno kolik nám je. A taky nechyběla ani první láska. Ale myslím si, že když autorka přidala do knihy taková vážná témata, tak to mohla trošku více rozvést, rozepsat. Kniha mi přišla moc krátká. Epilog mohl být taky lepší, ale zakončené to bylo pěkné.


Věř mi Věř mi Kylie Scott

Mládí přináší mnoho nových zážitků: poprvé jdete za školu, poprvé se zamilujete, poprvé vám někdo drží u hlavy zbraň. Den, kdy byla držena jako rukojmí při přepadení večerky, otřese celým Ediiným životem. Už nehodlá dál snášet ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář