Pohádka v reálném světě

recenze

Druhá šance pro Zoe (2022) 3 z 5 / Kikina182
Druhá šance pro Zoe

Byla jednou jedna dívka jménem Popelka a ta… Stop! Tohle není pohádka o Popelce, ale nemá k tomu daleko. Tenhle příběh je o dívce jménem Zoe. Nepotřebovala jít na ples ani ztratit střevíček, aby získala prince a království k tomu. Stačil jí kus dortu. Podobně to měla i její matka Tereza. Bude však Zoe dost silná, aby prožila pohádku v reálném světě? Nebo uteče jako její matka?

V knize jsou vlastně dva příběhy, které vypráví jejich hlavní hrdinky – Tereza a Zoe. Střídají se po kapitolách, které jsou krátké. Nejen díky tomu, se čte příběh dobře. Stránky rychle ubíhají pod rukama a člověk ani neví jak, ale najednou se ocitne na konci.

Oba dva příběhy mají něco do sebe a krásně se doplňují. Osobně mě ale zajímal víc ten Zoein. Trochu mě mrzí, že některé scény nejsou více rozepsané a některá vážnější témata nedostala v knize více prostoru, jelikož by díky tomu mohla být kniha ještě mnohem lepší. Ale na druhou stranu kniha díky tomu ještě víc připomíná pohádku v reálném životě, což byl autorčin záměr.

Je to krásný a oddechový příběh, u kterého jsem se celou dobu culila a neskutečně si ho užívala. Roztomilost a sladkost z něj zkrátka vyzařovala na sto honů. Nejspíš proto jsem při jeho čtení, měla neustále chuť na dort. Zároveň ale nechybí náznak závažnějších témat, který tomuhle knižnímu cupcaku přidává třešničku.

Hodně se mi líbila i „jednoduchost“ a přímost příběhu. Nemám v knize ráda přemrštěná dramata, která tam jsou jen na efekt, aby se v ní něco dělo. V knize Druhá šance pro Zoe sice takové jedno drama je a je opravdu hodně vidět, že je tam na sílu, ale kromě této výjimky nechala autorka příběh přirozeně plynout, za což jsem moc ráda.

Sice to opět podtrhuje pohádkovost, ale dost mě mrzí, že postavy nejsou trochu více popsány. Hlavně po emotivní stránce mi občas nepřišly úplně dotáhnuté, kvůli čemuž ta emotivnost trochu scházela i samotnému příběhu. V závislosti na tom, jsem nechápala i náhlé změny v chování některých postav, které se objevily z ničeho nic a tím, že jsem neviděla, co za tím stojí, mi přišly nelogické.

Pokud chcete něco milého a oddechového, tak tento příběh určitě doporučuji. Sice obsahuje pár ztvrdlých drobků, ale nic, co by kazilo čtení. Obzvlášť, pokud máte rádi příběhy laděné do pohádky.


Druhá šance pro Zoe Druhá šance pro Zoe Michaela Schmiedlová

Zoe právě odmaturovala a chystá se do Londýna na koncert slavné britské kapely, jejímž zpěvákem je její otec. Muž, jehož nikdy nepoznala, se jí po jejím narození zřekl. Nebo to bylo jinak? O dvacet let dříve se Tereza v Londýně... více


Komentáře (0)

Přidat komentář