Podvodní hrob Titanic

recenze

Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit (2019) 5 z 5 / Medvědářka
Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit

Titanic. Nepotopitelná loď, která se díky souhře špatných rozhodnutí přeci jen ocitla pod vodou a udělala ji jedním z největších podvodních hrobů.
Kniha se zabývá nejen samotným Titanicem, ale přibližuje celou jednu epochu loďařského průmyslu. Poukazuje na známá fakta a vyvrací některé mýty, které se bělem let vyrojily.

Nakladatelství Epocha vydala knihu o snad nejznámější lodi světa - Titanicu. Jedná se o druhé revidované vydání, kdy sám autor doplnil informace, které se od dob prvního vydání objevili.
Hned v začátku knihy vám vyvrátí některé věci, které jste si možná mylně uložili do paměti díky známému filmu od Camerona. Někoho zamrazí u příběhů pasažérů, kteří neměli to štěstí a navždy spočinuli pod vodou spolu s lodí.
Jenže kniha není jen o té osudné noci. Představuje nám zrod lodního průmyslu a tím nám odhalí i začátky White Star Line. Seznámí nás nejen s výstavbou Titanicu, ale i jinými loděmi. Projdeme se celým Titanicem od navigačního můstku až do jeho hloubky. Poznáme personál v čele s kapitánem E. J. Smithem, prvním palubním důstojníkem Williamem McMasterem Murdochem a dalšími.
Přiblíží se nám i boj o co nejrychlejší překonávání cesty mezi oceány. Boj, který nakonec Titanic prohrál. Vše hezky provázené četnými fotografiemi, které nám ještě více přiblíží tuhle krásku.

Titanic. Koho by tahle loď nelákala. I já se nechala zlákat, protože podobné informace o něm si moc ráda přečtu. Zajímá mě to a pár knih jsme na tohle téma už dříve měla v ruce. Tahle kniha mi ale dala podrobnější obrázek, co se kolem dělo.
Viděla jsem film, který mě tedy osobně nebavil a říkala si, jak mohou lidi na konci brečet. Jako ano, smutné to bylo, ale že bych si z toho, jak se říká sedla na zadek, říct nedá. Viděla jsem i několik dokumentů, které se občas zabývaly až konspiračními teoriemi, proč šel nakonec ke dnu. Tohle a vše další mi utvořilo můj názor na tuhle tragédii.
Díky knize jsem si o tom všem ale udělala o mnoho lepší obrázek. Doplnila jsem si informace, které jsem třeba netušila, nebo je měla mylně převrácené díky těm všemožným pravdám, které jsem znala dříve.
Bylo zajímavé číst o soutěžích mezi loděmi a porovnávání, jak se stavěli. Co měli a neměli společné. Protože touha po dokonalosti, nezkušenost nebo i fušerská práce měli následky, nad kterými si lámeme hlavu ještě dnes.


Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Václav Králíček

Temná nedělní noc ze 14. na 15. dubna 1912 před sto lety se stala tragickou pro nejluxusnější parník všech dob postavený společností White Star Line. RMS Titanic se během necelých tří hodin po kolizi s ledovou horou potopil na své... více


Komentáře (0)

Přidat komentář