Otevři oči a zemřeš!

recenze

Bird Box (2019) / LukBook
Bird Box

Nakladatelství Fobos vydalo temný hororový fantasy příběh s anglickým názvem Bird Box. Román Joshe Malermana vám nedovolí usnout a bude vás ještě dlouho po nocích strašit.

Bird Box je neskutečná akční jízda, která velice rychle plyne od začátku až do konce. Tahle hláška bývá ve většině případů trochu přehnaná, ale tentokrát si za ní plně stojím. Autorovi se podařilo vytvořit opravdu čtivý příběh, s velice realistickou a strašidelnou atmosférou, která ve vás zanechá opravdu silné pocity.

Čtenář se ocitá v dystopickém světě, kde řádí nepoznané zlo. Každý, kdo některého z podivných tvorů uvidí se zblázní, zabije lidi okolo a většinou i sám sebe. Nezbývá tedy než žít se zavřenýma očima. Asi vám nemusím říkat, že to není nic jednoduchého. Navíc když čekáte dítě.

Hlavní hrdinkou je mladá žena Malorie. Během čtení se s ní ocitnete ve dvou časových liniích. V té přítomné sledujete její cestu za lepším životem, kdy musí společně s dětmi putovat po řece, na které číhají všemožná nebezpečí. A potom jsou tu ještě události z minulosti, kde se ohlédnete za počátkem celého dění a postupně sledujete ženiny kroky.

V obou případech se můžete těšit na velice svižnou podívanou, přičemž minulost je možná trochu rozmanitější. Přecijen sledovat jen putování po řece není taková zábava. Autor si opravdu vyhrál s atmosférou celého příběhu, která je velice realistická a vzbuzuje ve čtenářích silné reakce. Donutí je zamyslet se nad celým tímto postapo světem a probudí v nich řadu emocí včetně lítosti. Mezi hlavní postavy totiž patří i děti, které to nemají vůbec jednoduché. Prošli si velice důslednou výchovou, v níž může jedna chyba znamenat smrt. Nikdy nepoznali normální svět a jeho krásy. Matka se k nim nemůže chovat s láskou, jakou by si zasloužili. Musí je připravit na těžký život v chaosu.

Jsou tu samozřejmě i další postavy, mezi nimiž jsou zejména Malorini přátelé a spolubydlící. Ať se jim to líbí nebo ne, musejí spolupracovat. Například chodit se zavázanýma očima pro vodu, kterou po zaklepání na dveře předají. Jídla je málo. Chybí i základní hygienické potřeby. Asi si dokážete představit, že se ocitnete ve světě, který by nikdo z nás nechtěl zažít.

Akčnosti celého příběhu napomáhá i styl, jakým je kniha napsaná. Často se objevují krátké jednoduché věty, díky nimž děj získává na naléhavosti. Jednotlivé kapitoly nejsou příliš dlouhé, a navíc střídají již zmiňované pohledy na minulost a přítomnost.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, díky němuž je klima tolik temné a strašidelné, je skryté zlo. Celou dobu víte, o jakýchsi příšerách, které ovšem jsou skryty většině obyvatel. Kdo je totiž uvidí, totálně se zblázní a brzy zemře. Na druhou stranu je to trochu i škoda, protože ve vás hlodají otázky, jak vypadají a co způsobuje stavy nepříčetnosti u lidí. Možná stálo za to, vysvětlit to všechno v doslovu. Ale třeba se dočkáme v dalším dílu.

Ano Bird Box určitě bude mít pokračování, které by mělo být vydané snad během příštího roku. A jestli ještě nemáte tohoto pochmurného postapokalyptického světa dost, určitě zhlédněte i filmovou verzi. Podle některých ještě překonává samotnou knižní předlohu.

Bird Box s klidem nazvu brilatním románem, protože už poměrně dlouho jsem nic s podobnou atmosférou nečetl. Za mě tedy jednoznačně jedno z největších překvapení tohoto roku. Jestli se chcete bát a máte rádi postapo, s touto knihou nemůžete sáhnout vedle.

Za knihu děkuji Našemu nakladatelství, pod jejichž značkou Fobos vyšla.


Bird Box Bird Box Josh Malerman

Malorie sleduje silnici před sebou. Snaží se dojet do bezpečí. Nesmí se rozhlédnout. Jediný pohled by ji mohl stát život. Tam venku totiž žijí prazvláštní tvorové. Kdokoli je zahlédne, zešílí. Ublíží svým blízkým. Ublíží sám sobě.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář