Odpuštění

recenze

Co když žádné zítra nebude? (2022) 5 z 5 / Ivuska.09
Co když žádné zítra nebude?

Dagmar Digma Čechová napsala již několik knih. A troufnu si tvrdit, že mezi čtenáři jsou její příběhy docela oblíbené. Samozřejmě jsou i tací, kteří je kritizují. Považují je za příliš jednoduché a prvoplánové. Ale je jasné, že každý z nás má jiné priority a každému se líbí něco jiného. Já zastávám názor, že není ani tak důležité, jaké knihy čteme, ale že vůbec čteme. Pokud mé recenze sledujete, dobře víte, že mám přečteny všechny autorčiny příběhy. Každý z nich byl jiný a každý mě dokázal něčím zaujmout. Obecně její vyprávění považuji spíše za oddechové. Ale vždy mě dokáže vtáhnout do děje, díky čemuž přijdu na jiné myšlenky ve chvíli, kdy to nejvíc potřebuji. Někdy je fajn zabývat se patáliemi jiných (fiktivních) lidí. S radostí jsem se tedy pustila i do nejnovějšího románu, který má název Co když žádné zítra nebude?.

I tentokrát si autorka pro svůj příběh vybrala zcela obyčejná témata. Vše, co pro svůj děj využila, se běžně stává i v našich skutečných životech. Každý máme přátele, kterým věříme. Každému z nás se může stát, že nás některý z nich zradí. A v životě každého z nás nastane okamžik, kdy se budeme muset vypořádat se smrtí někoho blízkého. A přesně to zažívá i Štěpánka – hlavní hrdinka celého vyprávění.

První polovina příběhu je trochu pomalejší, ale druhá dostává ten správný spád. V určitém okamžiku nejspíš pochopíte, kam bude vše směřovat, ale stejně budete chtít číst dál. Na druhou stranu musím také napsat, že v příbězích této autorky je vždy i něco, co vás určitě překvapí. A podobně jako v některých předchozích knihách, i tady klade autorka velký důraz na rodinu. Postavy působí velmi reálně, stejně tak problémy, kterým musí čelit. Vlastně mám pocit, že i já jednu takovou Štěpánku znám... Možná i vy ji ve svém okolí najdete! A musím pochválit závěr, ten je opravdu velmi povedený (i když někteří si jistě neodpustí poznámku ohledně určité naivity).

Pokud máte rádi příběhy ze života, určitě byste si tuto novinku neměli nechat ujít. Stejně tak v případě, že máte předchozí autorčiny knihy již načteny a líbily se vám. Pak jistě nebudete zklamaní.

Komentáře (0)

Přidat komentář