Obraz Doriana Graye - román

recenze

Obraz Doriana Graye (2020) 5 z 5 / Kizuizi
Obraz Doriana Graye

Dorian Gray - mladý a krásný aristokrat, který se boj stárnutí. Když mu přítel namaluje podobiznu, Dorian si přeje, aby všechnu tíhu a strasti života mohl nést právě obraz, což se také stane. Jenže všechno má své následky...

Tohle byl můj velký rest z klasické literatury. Vždy jsem si Obraz Doriana Graye chtěla přečíst, ale prostě k tomu nějak nedošlo. Až teď a rovnou v takové krásné podobě!

Některá klasická díla bývají taková těžkopádná, špatně čtivá, ale v tomto případě tomu tak není. Obraz Doriana Graye je úchvatný příběh a já jsem našla novou srdeční záležitost. Ano ano, tohle si přečtu ještě několikrát, protože tahle kniha si to opravdu zaslouží.

Příběh Doriana zná asi každý, minimálně tuší, o čem to je, ale přečíst si to, je vskutku potěcha duše (nebo aspoň pro mne byla). Velmi nadčasové dílo ukazuje čtenáři, jak je pošetilé myslet si, že mládí a krása je všechno. Jistě, mladí a krásní (zde konkrétně i bohatí) mají asi život jednodušší, ale určitě to nedává nikomu z nich právo ničit životy ostatních. Dorian je zprvu plachý stydlivý mladík, který podlehne svodům neřestí a začne si užívat života bez myšlenek na následky. Jenže následky nás dostihnou všechny... někdy hned, někdy za pár dní nebo i za pár let.

Tato edice od CooBoo, která nyní obsahuje už 11 svazků, se snaží klasickou literaturu přiblížit mládeži, která ji má většinou v povinné četbě, což není zrovna populární. Sama vím, že jak je něco povinné, moc se do toho nechce, ale tyhle krásně zpracované knihy lákají už na první pohled. A já říkám ano, přečtěte si to!
A jen tak mimochodem - velmi zajímavý je i doslov o vzniku tohoto románu.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)

Komentáře (0)

Přidat komentář