O podivnostech a lidskému charakteru

recenze

Povídky podivných (2023) 5 z 5 / bookbug_cz
Povídky podivných

Ach, bože! Tohle bylo tááák skvělé, že chci víc! Mnohem víc! Vážně uvažuju, že si dám všechny díly slavného Sirotčince slečny Peregrinové znovu!

Povídky podivných vznikly, aby nám osvětlily původ některých podivností a vypráví je tak, jak je kdysi slýchával celý svět. Deset různých příběhů, které jsou trošku děsivé, ale naprosto geniálně vymyšlené. Každá povídka měla neuvěřitelně originální motiv, postavy, zápletku i konec. Vesměs dobrý konec, to anoale s lehkou dávkou mraziva.

Ransom Riggs začíná s tou o kanibalech. A ta za mě byla jedna z nejlepších! Skupina kanibalů projíždí okolo vesnice Bažinblata a prosí o nějaké jídlo. Jsou hladoví, ale díky dohodě, kterou uzavřeli, nesmí sežrat jen tak někoho. Nejsou přece vrazi, že? Nicméně farmáři z dané vesnice mají úžasný dar. Končetiny jim dorůstají, a tak obě strany uzavřou podivnou dohodu.

Pak tu máme seznámení s dívkou, která mluví s duchy. Nevšedně osamělá a zakřiknutá dívka, která přišla o sestru (se kterou se jen tak jednoduše nerozloučí), a po smrti rodičů hledá nové přátele. Dokonce koupí nový dům, ale když zjistí, že tam ducha nepotká, dům si pak postaví nový a dle svých vlastních specifických požadavků. Z této povídky mě upřímně mrazilo, ale taky jsem se místy uculovala, protože byl příběh vlastně hodně dojemný.

Mezi další povídky, které mě zaujaly svou atmosférou i zpracováním, se řadí Cocobolo nebo Princezna s rozeklaným jazykem. Povídky sebou nesou podivnou pachuť (v dobrém slova smyslu) prozření, že je důležité brát sám sebe takovým, jakým jsme, nesnažit se měnit a žít tak, abychom se nemuseli sami za sebe stydět. Princezna s rozeklaným jazykem jasně ukázala světu, že karma je zdarma, takže vyhrála nejen nad sebou, ale i nad těmi, kteří jí v životě tvrdili, že je jen hloupá zrůda, co v životě nic nedokáže.

Tohle si fakt dejte! Je to podivné, mrazivé, láskyplné, smutné, ale i plné naděje. Slupnete jak malinu a pak budete chtít mnohem víc. Pokud jste ještě nečetli Sirotčinec slečny Peregrinové, pak směle do toho! Nebudete litovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář