Noční brána

recenze

Noční brána (2022) 5 z 5 / EvikU.
Noční brána

Noční brána je již 7 díl série Akta Enzo. Enzo je v důchodu, žena s kterou má syna, ale která ho chtěla zabít je ve vězení. Oženil se s mladší ženou policistkou, kterou poznal při vyšetřování minulých případů. Pomáhá mu vychovávat syna Laurenta. Jeho dcera Sophie čeká miminko a Enzo se nudí doma. Do toho přijde covid a státní nařízení, pracuje se z domu, omezené vycházení, zavřené galerie, knihovny, školy,

Ze zapadlé vesnice ve Francii se Enzovi ozývá forenzní archeoložka Magali, zve ho, aby se přijel podívat na ostatky, které objevili pod vyvráceným stromem. Dominuque, Enzova žena ho doprovodí. Na místě se setkávají s kapitánem místní policie, který vyšetřuje hned vedle čerstvou vraždu pána, který se věnuje umění a vlastní galerii. Přizve Enza, aby mu dělal konzultanta, protože Enzu jeho minulé případy s forenzní technikou hodně proslavili. Enzo se nenechá pobízet.

Dozvídáme se příběh z minulosti, z druhé světové války, který vypráví Anna z domu ve kterém se stala čerstvá vražda. A vypráví o době, která vede k objasnění staré vraždy. V knize tak střídá minulost, přítomnost Enzo a Berlín Německo současnost.

V přítomnosti je krásně vykreslená i situace a opatření při covidu. Roušky, rozestupy, strach z nakažení, zavřené některé instituce. A zároveň je v příběhu nejen vyšetřování, ale i osobní život vyšetřovatele Enza a jeho rodiny.

Postavy a příběhy jsou v příběhu zamíchané, příběh z minulosti je dojemný, že současnosti napínavý, Enzo je chytrý sympaťák, i když už mu síly ubívají. Autorův styl mám ráda, cítím tu atmosféru, krásné popisy přírody, správně zauzlovaný příběh, který postupně při čtení rozmotáváme. Na konci je vše dovysvětlené, žádné otazníky, což mám ráda. Není nic horšího než otevřený konec.


Noční brána Noční brána Peter May

Enzo Macleod se vrací vyřešit dvě vraždy, které od sebe dělí celých sedmdesát let. V ospalé francouzské vísce vytrhnou kořeny vyvráceného stromu ze země mrtvolu muže s prostřelenou hlavou. O týden později je v nedalekém domě c... více


Komentáře (0)

Přidat komentář