Nežádoucí svědek

recenze

Olympia (2021) 5 z 5 / Lena91
Olympia

Kdo už dobře zná německého mistra detektivek Volkera Kutschera, toho nemůže překvapit datace nové knihy nesoucí název Olympia, jíž náleží osmé místo v oblíbené sérii s komisařem Gereonem Rathem. Vrchní komisař Rath a jeho žena Charly jsou opět o rok starší, píše se rok 1936 a nacisty ovládaný Berlín se stává hostitelským městem pro Olympiádu. Hned z kraje Kutscher servíruje čtenářům autentický obraz nacistického Německa a přetvářky, jež má v olympijských návštěvnících vzbudit pocit vlídného a přívětivého státu.
Z tohoto důvodu a také z obav ohledně sabotáže her je Gereon převelen do olympijské vesnice, kde má za úkol diskrétně vyšetřit úmrtí amerického funkcionáře Morgana. Ačkoliv nevěří v konspirační teorie SS, s nevolí se pouští do vyšetřování. Díky velké náhodě, kdy jeho bývalý svěřenec Fritze se stal přímým svědkem Morganova skonu, a detektivnímu talentu své ženy, se brzy potvrdí, že se jednalo o vraždu a kdo v tom má prsty. Pod tlakem Tornowa a celého SD a také soukromých záležitostí, jako je hostování jedné rodiny turistů na úkor spokojeného manželství, je Rath natolik zaměstnaný, že neví, kam dřív a v olympijské vesnici dojde mezitím k další vraždě. Když jsou postupně povražděni členové jednotky spadající pod ministra Göringa, kteří byli přítomni přestřelce z minulého roku, je jasné, že tady někdo cíleně vybíjí všechny svědky oné události. Zaangažovanému Rathovi brzy dojde, kdo má tohle na svědomí a začne pátrat po Marlowovi či jeho spojce, avšak netuší, že i on je vlastně tím nežádoucím svědkem, jehož jméno už na seznam napsal nejeden rozhodčí.
Celá kniha je prostoupena tématem olympijských her, včetně názvů kapitol, kterým jsem ze začátku nevěnovala pozornost. Až později mi došlo, že slova citius, altius a fortius jsou olympijská motta znamenající hesla „rychleji, výše, silněji“, a krásně dokreslují pozadí celého příběhu. Dalším ozvláštněním jsou pasáže v angličtině. Některým čtenářům mohou být na překážku, avšak dle mého se tam skvěle hodily, neboť přeci jen olympiáda je mezinárodní záležitost, a vzhledem k množství anglicky hovořících postav se to i nabízelo. Jediné, co možná v angličtině napsané být nemuselo, byl dodatek za epilogem, kterým je reportážní zpráva o letecké havárii vzducholodi, neboť tato událost přináší celkem zásadní moment a je důležité mu porozumět, ale o tom víc neprozradím.
Ačkoliv jsem nečetla sérii úplně od začátku, řekla bych, že návaznost na předchozí díl je u Olympie celkem zásadní vzhledem k motivu vražd. Musím se přiznat, že Olympia se mi četla o mnoho lépe než například Marlow. Možná je to tím, že se více řeší olympiáda a ne tolik šaškování okolo Hitlera a politikaření. Každopádně mě příběh pohltil, je velmi čtivý, a ačkoliv stejně jako předchozí díly nenabízí žádné akční zvraty, pozvolna se děj řítí do finále, které se bez nečekaných událostí neobejde. Nevyřízené účty z minulosti visící ve vzduchu, útěk k novému životu a nečekaný závěr, to vše a ještě víc je Olympia, kterou si prostě musíte přečíst.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Olympia Olympia Volker Kutscher

Uprostřed všeobecného olympijského nadšení musí Gereon Rath v utajení vyšetřovat vraždu v olympijské vesnici. Vládci Německa se obávají, že hry sabotují komunisté. O tom má Rath své pochybnosti a odvádí svou práci spíše apaticky, ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář