Není úniku

recenze

Není úniku (2018) 5 z 5 / MMacicekk
Není úniku

Není úniku je čerstvou novinkou, kterou vydal Knižní klub a napsal ji americký autor Taylor Adams. Tento thriller, který vyniká poutavou obálkou a lákavou anotací nesměl v žádném případě chybět v mé knihovně. V týž den, kdy jsem si jej vyzvedla, jsem se plná očekávání pustila do čtení. Níže v recenzi se dozvíte, jak jsem byla s knihou spokojená.

Taylor Adams, autor knihy, má na svém kontě již tři romány: No Exit (Není úniku), Our Last Night a Eye-shot. Fascinuje jej vyprávění napínavých příběhů, a to ve všech možných podobách - až už se jedná o knihy, film, televizi nebo videohry. Začal psát hned, co se naučil držet pero. Autor vyrůstal v malém městečku Woodinville, které leží u Seattlu ve Washingtonu. Jeho zálibu v napětí ovlivnil život ve stínu jedné z nejnebezpečnějších sopek Mount Rainier. V současné době pracuje v televizní a digitální reklamě. Žije v Seattlu s přítelkyní Jaclyn, jejich čivavou, kočkou a krajtou královskou.

Hlavní hrdinkou příběhu je vysokoškolská studentka Darby, která cestuje za svou nemocnou matkou. V průsmyku Backbone ji zastihne sněhová bouře, která ji dovede na nedaleké, od světa odříznuté odpočívadlo. Při hledání signálu objeví v zaparkované dodávce malou holčičku, která má přes ústa přelepenou pásku a je zavřená v psí kleci. Je vyděšená, ale rozhodnutá té malé holčičce pomoct. Nemá žádný plán, ale jistá si je jednou věcí - jeden ze čtyř lidí uvězněných na odpočívadle holčičku unesl. Darby Thorneová se nikdy nepovažovala za hrdinku, nemá ráda, když je středem pozornosti a ještě nedávno trpěla úzkostmi. Nyní může jen ona pomoci malé holčičce v nesnázích. V okolí není signál a Darby není schopna zavolat pomoc odjinud. Je soumrak a ona musí vydržet do rána, do doby, než přijede sněžný pluh a odhrne jim cestu, protože odtamtud není úniku...

Tento thriller si vás získá hned několika aspekty. Nejprve vás zaujme jednoduchou, ale o to poutavější obálkou, na níž je vyobrazena zasněžená krajina s autem a stopami krve. A tato obálka přesně vystihuje i příběh, který se skrývá uvnitř knihy. Uprostřed sněhové vánice se na odpočívadle sejde pět neznámých lidí, za maskou některého z nich se skrývá psychopat a únosce. Příběh se odehrává na omezeném místě s daným počtem osob, což samo o sobě je velkým lákadlem.

Uprostřed ničeho na jednom odpočívadle sněhovou vánicí odříznutém od světa se odehrává nervydrásající příběh plný napětí, akce a překvapivých zvratů, který vás vtáhne a jen tak nepustí. Na necelých tři sta stranách dokázal autor rozehrát dokonalou hru na kočku a myš, jejíž vítěz není na první pohled vůbec jistý. Nenarazíte zde na žádná hluchá místa, na každé stránce se pořád něco děje a vy si ani na okamžik nevydechnete. Kapitoly jsou rozdělené na časové úseky a celý příběh se v podstatě odehrává po jednu noc. Navíc autor vytvořil "úžasně" zvráceného a nelítostného psychopata, s nímž byste se za žádných okolností nechtěli potkat.

Postavy autor propracoval dobře vzhledem k počtu stran, na kterých se příběh odehrává. Žádná postava zde není do počtu a každá má za sebou určitou minulost, která ji formovala a z nějakého důvodu zavedla na toto místo. Jako formu vyprávění zvolil autor er formu, což byl dle mého názoru dobrý tah. Od hlavní hrdinky si tak udržujete určitý odstup a zároveň vám autor umožní nahlédnout na děj i z opačné strany, tedy očima únosce.

Občasná předvídatelnost některých situací a konání postav nic nemění na celkové kvalitě a propracování příběhu. Kniha si po celou dobu drží své tempo, které zvolní až v samém závěru knihy. Gradace příběhu je fenomenální a samotný závěr knihy je i přes jistou předvídatelnost plný zvratů a nečekaných situací. Při mnohých scénách budete tajit dech a nervozitou si okoušete všechny nehty.

Závěrem bych ráda uvedla, že se jedná o neobyčejný příběh odehrávající se ve velmi krátkém časovém období, při kterém se všem zúčastněným několikrát obrátí život naruby a udá se plno šokujících zvratů, a to vše na pozadí právě probíhající sněhové vánice a mrazivé zimě, která vám zaleze až do morku kostí.

Pokud vás lákají příběhy odehrávající se na uzavřeném prostoru s omezeným počtem osob, z nichž většina něco skrývá a jeden z nich je obávaný psychopat, který se ničeho nelekne a jde si pevně za svým, pak je kniha Není úniku pro vás tou správnou volbou. Před čtením se obrňte pevnými nervy a připravte si něco na zahřátí.

Komentáře (0)

Přidat komentář