Největší nemehlo pod sluncem

recenze

Největší nemehlo pod sluncem (2022) 5 z 5 / bajub
Největší nemehlo pod sluncem

Nedávno jsem zjistila, že spousta z vás nezná edici Má to háček, což je velká škoda, a rozhodně to musíme napravit!
Edici vydává nakladatelství Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta, je určena dětem od 7 let a odhaluje nejrůznější strasti dětí na prvním stupni základní škol, jako například rozvod rodičů, autismus, šikana, útěk z domova, cukrovka, ADHD...

Příběhy jsou z pera známých dětských autorek Ivony Březinové, Lenky Rožnovské a dětské psycholožky Petry Štárkové. Od L. Rožnovské jsem ještě žádnou knihu nečetla, proto ji nemohu hodnotit, ale dámy Březinová a Štárková píší skvěle! Jejich příběhy i hrdinové jsou naprosto uvěřitelné, skvěle vystavěné, a jestli jste se s nějakým tím "háčkem" ve svém životě setkali, v knihách se určitě najdete (vlastní zkušenost #teamadhd).

Tyhlety příběhy jsou inspirující a rozhodně povzbuzující pro děti, které se s konkrétním problémem aktuálně potýkají, ale skvěle poslouží i ostatním dětem (a dospělým). Ukážou jim totiž, jak náročnou situací jejich kamarádi či spolužáci prochází, vedou je k pochopení situace a učí je empatii.

Já osobně knihy využívám ve výuce i se straršími dětmi, a nejen ve třídách, kde mají nějaký konkrétní problém. Jsou totiž skvělé, pokud chcete diskutovat, vést děti k zamyšlení, porozumění, empatii, ukázat jim, že pro všechny není svět růžový, ovšem když budeme vnímaví a empatičtí, určitě jim prožívání jejich problémů ulehčíme.

V závěru knihy najdete pasáž pro rodiče, učitele, přátele, kde je problém/porucha vysvětlena, a zároveň nám autorka dává pár tipů, jak těmto dětem pomoci.
(A pozor, ke knihám existují i pracovní listy.)


Největší nemehlo pod sluncem Největší nemehlo pod sluncem Petra Štarková

Bára nejezdí na kole, špatně kreslí, neumí plavat ani lyžovat a každou chvíli zakopne. Křehké sklenice jsou u ní ve velkém nebezpečí: většinou je rozlije, dřív než s nimi dojde ke stolu. Bára má dyspraxii, a to znamená, že za svou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář