"Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi"

recenze

Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi (2023) 5 z 5 / actavis
Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi

Kniha "Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi" od Tomáše Morávka je velmi silným a důležitým příspěvkem k tématu práce s dětmi žijícími v ústavní péči. Autor se zaměřuje na to, jak dobrá a špatná práce s dětmi může mít vliv na jejich život a budoucnost. Kniha obsahuje anonymizované, ale reálné příběhy dětí, které jsou překvapivě emotivní a inspirativní.

Tomáš Morávka pojmenovává věci a situace reálnými slovy s reálnými pocity a nehledá líbivé fráze nebo korektně přijatelné opisy. Přestože název knihy je vulgární, kniha sama není podbízivě senzační, ale naopak je pevně zakotvená v terénní praxi i odborném psychologickém, psychoterapeutickém a pedagogickém zázemí. Jedním z hlavních témat knihy je důležitost porozumění důvodům chování dětí a přístupu, který je pro ně nejvhodnější.

Motto autora "Je normální, že silnější chrání slabšího" je jedním z klíčových témat knihy a zdůrazňuje důležitost etického a zodpovědného přístupu v práci s dětmi. V knize ukazuje, jak dospělí v ústavní péči mohou tuto zodpovědnost plnit, ale také, jak se mohou vyskytnout situace, kdy k ní nedochází.

Součástí knihy je i báseň, kterou Tomáš Morávek vytvořil ze skutečných otázek, které dostal od týraných dětí. Báseň působí velmi silně a emotivně, a ukazuje, jaké otázky a problémy trápí děti, které nebyly schopny najít oporu a bezpečí ve svém okolí.

Celkově se mi kniha "Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi" líbila pro svoji upřímnost a surovost, a zároveň pro to, že nabízí konkrétní návody a rady, jak se v práci s dětmi orientovat a jaké postupy a principy dodržovat.

Doporučuji ji všem, kteří se zajímají o problematiku dětí v ústavní péči a chtějí se dozvědět více o tom, jak pracovat s nimi efektivně a citlivě.

Děkuji nakladatelství Portál za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Toto je kniha o dětech žijících v ústavní péči – o dobré práci s nimi i o špatné práci s nimi, o jejich příbězích, o rozhodnutích dospělých i o možných lepších volbách. Čtenář zde nalezne anonymizované, ale reálné příběhy dětí, zá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář