Napětí nekončí

recenze

Ve víru (2020) / AnickaZv
Ve víru

Když jsem měla tu čest a dostala nabídku recenzovat knihu Ve víru od Rachel Caine, neváhala jsem ani minutu. Plnými doušky si totiž užívám autorčin styl psaní a um, jak dokáže gradovat napětí v osudu Gwen Proctorové, ženy, které se podařilo uniknout svému exmanželovi Melvinovi, který byl odsouzen jako několikanásobný neboli sériový vrah.
Já sama jsem přečetla i oba předchozí díly, takže aktéry příběhu docela důvěrně znám, ale míním, že díky autorčině skvělé práci na rekapitulaci dění z předchozích dílů románu, lze tuto knihu číst samostatně bez znalosti předchozích dílů.
Je politováníhodné, že hlavní hrdinka Gwen se ničím neprovinila a přesto jenom kvůli tomu, že byla manželkou vraha, stále trpí. Třebaže ji soud uznal nevinnou, soud veřejného mínění a zejména rodiny obětí jejího expartnera pořád věří, že je stejně zlá jako její manžel a že se na vraždách dobrovolně a ochotně spolupodílela.
Pronásledovatelé nedovolí Gwen splnit si sen: poskytnout svým dvěma dětem pocit normality.
Gwen se přesvědčí, že její předpoklad, že po smrti manžela se věcí uklidní, byl mylný. Gwen totiž jakoby stále žila ve stínu svého exmanžela - zabijáka.
A i když vlastních problémů má nad hlavu, reaguje Gwen také na zoufalé telefonáty Marlene Crockettové z městečka Wolfhunter, která se Gwen svěřuje s tím, že má strach o život svůj a své dcery a toto bojovnice Gwen nemůže ignorovat. Než se ale Gwen do Wolfhunteru dostane, je Marlen mrtvá a její dcera obviněna z matčiny vraždy. Gwen se tím, že se zapojí do pomoci dceři zesnulé ženy, ocitá i se svou rodinou v ohrožení. Tato situace ohrožení je výzvou a zkouškou jejího vztahu s novým partnerem Samem.
Na Gwen obdivuji její transformaci z kdysi naivní, plaché ženy na lvici, která se vyznačuje inteligentním, odhodlaným a silným charakterem.
Zajímavé je taky sledovat duševní vývoj jejich dětí. Obě děti jsou velice intuitivní. Zdá se, že "díky" těžkému životu rychleji dospěly, ovšem jak dlouho mohou děti snášet psychická traumata?
A vlastně román vybízí k položení si dalších otázek:
Jak bychom reagovali my, kdybychom čelili stejným situacím jako Gwen?
Jaký musela mít Gwen pocit, když zjistila, že žije se sériovým vrahem?
Jaké musí být její obavy o sebe a své děti, když si část veřejnosti myslí, že je spojena s vraždami, které prováděl její manžel?
Podaří se Gwen udržet sebe a svoji rodinu v bezpečí?
Co vím určitě, je to, že bych nechtěla být v kůži Gwen. Obávám se, že bych se psychicky nedostala z toho, kdyby se zjistilo, že můj manžel je vrah a navíc sériový. Emoce si přijdou v této napínavé knize na své, jsou docela hluboké. Napětí nechybí a boj se zlem ve všech jeho podobách pokračuje a já si určitě nenechám ujít další díly. Čtenář by chtěl čtveřici složené z Gwen, jejího přítele Sama a dětí Lanny a Connora přát klidný a šťastný život, ovšem to by musela autorka přejít z thrilleru na nějaký jiný klidnější žánr, a to by zase nemělo ten správný „říz“.
Děkuji nakladatelství MOBA za příležitost recenzovat tento výtisk.


Ve víru Ve víru Rachel Caine (p)

Gwen Proctorová unikla bývalému manželovi a zachránila svoji rodinu. Utéct se jí ale nedaří před jeho nechvalnou proslulostí sériového vraha. Ani před zvrácenými internetovými trolly, kteří stále usilují o to, aby byly jeho zločin... více


Komentáře (0)

Přidat komentář