Náhradník se vším všudy

recenze

Náhradník (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Náhradník

Ach, Harry, Harry, Harry! Ty jeden nezbedo! Co nám to tady provádíš?

Listuju tlusťoučkou knihou takového formátu, co se mi ani nevejde do kabelky, koukám a kroutím hlavou. Tolik textu, tak málo fotografiíještě se zdá, že je to pojato jako čistá próza. Věty jsou zaobaleny v květnatém stylu, popisné části jsou opravdu popisné a detaily ze života v paláci pojaty jako slohovka u maturity.

Netuším, jestli tu knih psal opravdu Harry, nebo to udělal někdo za něj, ale je vážně dobře napsaná. Vtáhne vás do dění takřka okamžitě, neustále se tam něco řeší a i když se jedná převážně o Harryho vzpomínky a jeho subjektivní pohled na věc, hltáte ta slova a říkáte si: Cože? Je normální? A je jedno, jestli zrovna myslíte Harryho, Meghan, Williama nebo Kate. Všechno je to stejně bizarní.

V knize se seznamujeme se vším, co tahle firma vytváří. Každý má v této firmě svou úlohu a odchýlit se od ní je krajně nežádoucí. Já miluju historii a monarchii beru jako něco vskutku fascinujícího. Ta pravidla, protokolyjen si vzpomeňte na drsnou dobu Jindřicha VIII. a jeho šesti žen! Mocenské boje o trůn, postavení dětí (i levobočků), žen a milenek. Dnes ale žijeme v jednadvacátém století a chápu, že ne všichni jsou ochotni navázat na tradici, kterou historie bezesporu má, a chtějí pro sebe a svou rodinu trošku jiný život. Jen do toho! Každý má právo žít svůj život podle sebe. Jen se pak nesmí neustále ohlížet za sebe a fňukat do polštáře, když se svět najednou netočí kolem něj. Promiň, Harry. Tohle ti úplně nežeru.

Kniha mě velmi mile překvapila. Má úžasný sloh i jazyk, a pokud vstupujete do čtení s humorem, nebudete se nudit. A pokud se vám nebude chtít knížka tahat v kabelce, doporučuji si pořídit audioknížku. Hlas Harrymu propůjčil skvělý DANKREJČÍK, kterého jsem předtím vůbec neznala, ale odteď si pořídím každou knížku, kterou on namluví. Jeho hlas je plný emocí, pracuje s ním jako profík a já si díky němu Harryho užila na jedničku.


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Svet so zármutkom a zdesením sledoval jednu z najbolestnejších udalostí dvadsiateho storočia: dvaja chlapci kráčajú za matkinou rakvou. Princovia William a Harry odprevádzajú princeznú Dianu na poslednej ceste a miliardy ľudí sa z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář