Náboženské tajemství a bitva tajných řádů s Vatikánem

recenze

Faktor Omega (2023) 5 z 5 / LukBook
Faktor Omega

Americký autor thrillerů s historickými záhadami Steve Berry přichází tentokrát se samostatným románem Faktor Omega. Připodobnění k slavnější Šifře mistra Leonarda u něj rozhodně není náhodné.

Oblíbeného tvůrce přivedl ke psaní z velké částí jeho zájem o historii. V českém překladu mu vyšlo již 16 titulů ze série Cotton Malone. Nestává se tedy příliš často, že bychom měli možnost od něj číst něco z trochu jiného ranku. I když ani tentokrát nechybí silný hrdina a jeho pátrání za historickou záhadou.

Tentokrát má čtenář možnost seznámit se s Nickem Leem, bývalým agentem FBI, která momentálně pracuje pro OSN. Jeho další mise začíná, když mu zavolá bývalá snoubenka, která právě restauruje proslulý Gentský oltář. To ovšem ještě ani jeden z nich netuší, že se zapletou do sporů mezi tajným řádem panen svatého Michaela a Vatikánem. Nejde o nic menšího než o prastaré tajemství sahající až do dob Ježíše Krista.

Ano, stejně jako v případě Šifry mistra Leonarda tu máme příběh inspirovaný náboženstvím. Na začátku je celá záhada opředena tajemstvími. Po poměrně dlouhou dobu jsem vlastně moc netušil, o co tady jde. Postupem času ovšem začnete dostávat potřebné indicie a bude se vám vyjevovat ona neskutečná pravda.

O hlavním hrdinovi jsme se již zmínili. Vlastně je to podobný typ postavy, jaké autor často používá. Vedle něj ovšem najdeme celou řadu dalších jedinců. Zajímavá je rozhodně ona bývalá snoubenka, která se s ním rozešla, aby vstoupila do jednoho z náboženských řádů. Setkáte se s vysoce postavenými duchovními, kteří neváhají pro svůj účel použít všechny zbraně.

Od začátku se můžete těšit na velice akční zápletku, v níž se vlastně skoro pořád něco děje. Dojde na honičky, nebudou chybět ani mrtví. Připravte se i na nějaké vedlejší uličky, které ovšem souvisejí se zainteresovanými osobami. Nechybějí flashbacky do minulosti, v nichž se některé události vysvětlují. A to dokonce až přímo do dob křížových výprav, nechybí ani vyprávění ze života nejbližších Ježíše Krista.

Směrem ke konci začnou události výrazně gradovat, střetnou se vlastně všechny důležité postavy, jejichž příběhy se do té doby odehrávaly spíše samostatně. Prostě velké finále. Nick Lee i jeho expartnerka se dočkají odhalení tajemství a budou se muset rozhodnout, jakým směrem budou jejich kariéry a vlastně i životy pokračovat.

Na konci nechybí ani rozluštění toho, co bylo pouze smyšleno a co je naopak inspirováno pravdou. Faktem ovšem je, že určitě získáte řadu zajímavých informací. A třeba i určitou inspiraci, o co se dále zajímat. Mluvit se tu bude například i o Katarech, velice zajímavému náboženskému hnutí, které se snažila potlačit papežská inkvizice. Ale skutečně se jí to důkladně povedlo?

Faktor Omega jednoznačně obsahuje klasické rysy tvorby Steva Berryho. Přesto se jedná o mírné osvěžení, vzhledem k novému hrdinovi. A kdo ví, třeba jsme se s Nickem Leem nesetkali naposled. Dokonce by se prý jeho budoucí vyšetřování mohlo propojit s Cottonem Malonem a to by byla velká pecka.


Faktor Omega Faktor Omega Steve Berry

Vatikán nikdy nezapomíná. Akční thriller balancující na ostří skutečné historie. Co skrývá Gentský oltář a proč byl tolikrát v historii ukraden či poničen? Tajemstvím opředená relikvie vstoupí i do života bývalého agenta FBI Nick... více


Komentáře (0)

Přidat komentář