Faktor Omega

Faktor Omega https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518940/bmid_faktor-omega-aFt-518940.jpg 4 58 17

Vatikán nikdy nezapomíná. Akční thriller balancující na ostří skutečné historie. Co skrývá Gentský oltář a proč byl tolikrát v historii ukraden či poničen? Tajemstvím opředená relikvie vstoupí i do života bývalého agenta FBI Nicka Leeho. Jeho bývalá snoubenka právě v Belgii restauruje dvanáctou desku oltáře a chce se s Nickem podělit o úchvatný nález. Oba se ale nečekaně zapletou do prastarého konfliktu. Proti sobě stojí tajný řád panen svatého Michaela a Vatikán, odhodlaný získat to, co jeptišky střeží. Bude šokující pravda vyjevena, nebo navždy zmizí z našeho světa?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Omega Factor , 2022


více info...

Přidat komentář

pydla
09.04.2024 3 z 5

Dočteno a dávám slabší tři hvězdy. Jak už psali níže jiní, od Steva Berryho jsme zvyklí na lepší kousky. Téma dobré, ale tak nějak to je šité horkou jehlou, jako by spěchal, ať má další knihu za sebou. Některé pasáže jsou zajímavé, a jistě se k nim vrátím k hlubšímu pochopení, ale jako celek, to zařazuji jen jako odpočinkovou četbu bez zamyšlení nad meritem věci.

orinka3
15.03.2024 2 z 5

Začala jsem číst v naději, že půjde o napínavý příběh. Bohužel je poznat, že autor své knihy seká jak Baťa cvičky. Prostě řemeslník. Takže to co nejdřív vrátím do knihovny. O napětí se nedá mluvit, je to falešné.


Dandulka
26.02.2024 5 z 5

Z počátku jsem se musela donutit pokračovat ve čtení, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem to neudělala. Bylo to moc příjemné čtení.

Duchoslp
23.02.2024 3 z 5

Taková slabší alternativa na knihu Browna. Asi jsem čekala něco trošku jiného, nového a neotřelého.

ANDY28
05.02.2024 4 z 5

Čtyři hvězdy za historii, jinak nudaaaaaa

Kocourek
25.01.2024 4 z 5

Na Berrym mě baví, že do svých knih dává i pravdivá historická fakta a tak se čtenář současně s příběhem i vzdělává. Strejda Google pak dodá další info.

jaroiva
19.01.2024 3 z 5

Zatím druhá kniha tohoto autora, kterou jsem četla. A dost možná i poslední.
Zase mi to připomínalo takového slabšího Browna a zase to bylo na můj vkus překombinované. Čtivé, ale špatně uvěřitelné. A úplný konec mi připadá dočista nesmyslný. Když už se něco staletí podaří přes všechny peripetie utajit, proč to kvůli čtenářům vyžvanit zrovna nějakému hlavnímu hrdinovi? "Pravdu" mohl přece sdělit v nějakém doslovu nebo tak...

Kanimůra2
16.12.2023 3 z 5

Četla jsem několik knížek od tohoto spisovatele. Tuhle jsem zařadila mezi slabší. Přišlo mi to rozvláčný a překombinovaný.

čef
03.12.2023 4 z 5

Příběh o panence Marii se tváří jako napínavé vyprávění o boji jeptišek proti Vatikánu za přispění operativce ochrany památek u UNESCO okolo gentských desek. Jsou zde také obsažena dlouhá reminiscence na biblické události, reconquistu, katary, panu Orleánskou a stoletou válku, ba i modlitby, ale to vše nepříliš objevně zpracované a hlavně zdlouhavé. Snad si to přečtou zájemci o historii, nicméně bych krotil přehnaná očekávání.

Fidibus
14.11.2023 4 z 5

Mně se to celkem líbilo, je to vlastně napínavá scifi detektivka na téma Gentského oltáře s církevní tématikou. Je to dost akční, zejména konec je napínavý. Do toho se prolíná legenda k příběhu a dvě dvojice hlavních hrdinů - sestra, restaurátorka se svým bývalým partnerem, který je hlavním pátračem + dvojice katarů toužících po pomstě na dvou představitelích církve. Jejich cesty se na konci setkají.
Zamyšlení nad pojmem dogmatu a vírou, co by bylo, kdyby... Na konci autor vysvětluje pozadí svého příběhu, co je reálné a co si vymyslel.

CharlesWard
31.10.2023 2 z 5

Překvapují mě 100% pozitivní komentáře. Bobuláka jsem vždycky bral jako toho mentálně zaostalého bratránka od Rollinse a tak nějak si na pana Bavlnku zvyknul. O to víc mi bohužel nesedl pacifisticky založený Lee a ani prapodivné vyústění příběhu, které na mě působilo tak, jako by ani Bobulák nakonec nevěděl, jak celý ten příběhový bordel vhodně ukončit.

Ulala
12.10.2023 4 z 5

Nové historické informace i mýty s tím spojené mám ráda. Když jsou ještě obohacené detektivní zápletkou, tak mi to vyhovuje ještě víc. Tentokrát autor rozvíjí dvě dějové linie, na jedné straně katarské náboženství a tajný řád panen svatého Michaela. Na straně druhé Vatikan a jeho nekalé praktiky a křivdy, které napáchal během staletí. Zajímavé čtení opřené o skryté tajemství Gentského oltáře. V některých momentech trochu "upovídané", ale myslím si, že nový hlavní hrdina se autorovi povedl. Trochu méně násilí a víc historie a zeměpisu, ale mně se líbilo.

Magdalenkačte
07.10.2023 5 z 5

Většina z nás zná knihy nebo filmy na motivy knih od Dana Browna.
Když jsem poprvé viděla Šifru mistra Leonarda, tak jsem dlouho přemýšlela, zda to muže byt pravda.

Ten samý pocit jsem zažívala teď, když jsem četla knihu Faktor Omega od Steva Berryho.
V tento knize se odhaluje tajemství kolem Gentského oltáře. Bývalý agent FBI Nick Lee a jeho bývalá snoubenka Kelsey musí přijít na to, co se ve dvanácté desce oltáře skrývá a proč se tak moc angažuje do její ochrany tajný řád panen svatého Michaela.
Velmi poutavý příběh o tajemství historické relikvie.

Skvělá kniha a já dávám 5 a určitě si od autora najdu další knihy.
Moc mě bavilo si dohledávat informace, které jsem se díky četbě dozvěděla!!

21olaf
01.10.2023 3 z 5

Tentokrát se hodnotí dost těžce. Bezva cestopis s výkladem historie, ale do příběhu se ne a ne pořádně dostat. Takže tak půl na půl.

OMBeautifulLife
01.10.2023 4 z 5

Historický detektivní román jsem asi ještě nečetla, ale jsem moc ráda, že si ke mně Faktor omega našel cestu.
Příběh mě nutil dohledat si Gentský oltář - středověký klenot se zajímavou historií, i několik míst v mapách.
Samotný příběh měl spád, historické souvislosti byly podány zajímavě a kniha díky tomu neztrácela na dynamice.
Příběhy postav byly rozvětvené, ale ve druhé polovině knihy to do sebe začalo krásně zapadat, takže posledních asi 100 stran jsem potřebovala dočíst na jeden zátah, jak jsem byla zvědavá na rozuzlení všech dějových linek.
Kniha mě rozhodně obohatila o nové znalosti, velmi oceňuji doslov, ve kterém autor vysvětluje, co byla historická fakta, co je mírně upraveno a co jeho fantazie.
Kniha určitě stojí za přečtení

Kalina
26.09.2023 4 z 5

Skvělý příběh, který zároveň obohatí čtenáře o historii a zákulisní intriky těch nejvyšších. Ovšem podle mého názoru mohlo být těchto informací o trošičku méně.

eva3992
13.09.2023 4 z 5

Gentský oltář působivé dílo z patnáctého století, nad kterým dodnes visí nejedno tajemství. Když se podaří restaurátorce jedno z nich odhalit, povolá na pomoc přítele Nicka. Oba se tím zapletou do něčeho velkého konflikt mezi Vatikánem a tajným řádem panen sv. Michala. Postupně budou odhalovat záhady, na které by v životě nepomysleli.
Tak toto byla jízda! Kniha, která by mě ani svým názvem, ani svou anotací, nezaujala, ale získala si mě nakonec tak, že jsem ji vůbec nemohla odložit. Navíc kapitoly končí tak, že prostě potřebujete číst dál. Od začátku napínavé, má to spád, nejsou tu žádná hluchá místa. Střídají se vypravěči, místa i čas. Ocitáme se v současnosti i v patnáctém století. Všechno do sebe skvěle zapadá, vše je skvěle promyšlené.
V knize najdete jak skutečná historická fakta, tak i situace, které si autor vymyslel. Je to však napsáno tak, že máte pocit, že se to stalo přesně tak, jak autor píše. Já sama jsem si neustále dohledávala, co a jak ve skutečnosti bylo. Autor na závěr knihy vysvětlí, co si vymyslel a co je pravda.
Ač je to thriller, dozvěděla jsem se pro mě spoustu nových informací, a to mám u knížek vždycky ráda. A navíc, historické knihy čtu maximálně z osmnáctého století. Tady jsem se ponořila hlouběji, ale vůbec mi to nevadilo, bylo to popsáno skvěle, poutavě a záživně.
V druhé polovině knihy jsme se dostali ještě hlouběji do historie, tam už musím přiznat byly některé pasáže na mě trošku složitější, ale i tak jsem vše chápala, a nakonec se to vše krásně vysvětlilo a propojilo.
Pokud milujete historické romány pojaté jako thriller, tak si tuto knihu rozhodně nenechte ujít. Pro mě to bylo první setkání s autorem, ale všechny jeho knihy, co u nás vyšly, jsou skvěle hodnocené, takže bych se měla podívat i po jeho další tvorbě.