„Můžeme se stát pány svého osudu, byť proti nám stojí celý svět.“

recenze

Osvětimská ukolébavka (2019) 5 z 5 / knihomolka_elka
Osvětimská ukolébavka

Kniha Osvětimská ukolébavka čtenářům odkrývá dlouho zapomenutý příběh, jenž se odehrál mezi léty 1943 a 1944. Tedy v době, kdy se nad Evropou stahovala nacistická mračna. Tisíce lidí bylo tehdy odvlečeno do koncentračních táborů, kde posléze většina z nich zahynula. Je velmi důležité připomínat si osudy těchto lidí. Abychom nikdy nezapomněli, co dokáže jedna pokroucená mysl a tisíce lidí, jež nedokáží projevit vlastní názor. Mario Escobar si je toho však dobře vědom a tak se rozhodl svěřit papíru příběh obrovské odvahy a lásky, příběh, jež je ve své podstatě velmi emotivní, intimní a zároveň brutální. Autor nám prostřednictvím této knihy dává neuvěřitelnou možnost nahlédnout pod pokličku příběhu motivovaného skutečnou událostí a to osudem Helene Hannemannové, ženy a matky, jejíž láska ji přivedla až do samotného pekla.

Helen je vzorem ideální árijské ženy až na jednu drobnou skvrnku. Zamilovala se totiž do cikána a co víc, vzala si ho a má s ním hned pět krásných zdravých dětí, z toho dokonce jedna dvojčátka. K jejich obrovské smůle však tato láskyplná rodina žije v době rozmachu názorů Adolfa Hitlera. Jednoho dne tak její rodina čelí stejnému osudu jako tisíce dalších židovských obyvatel či etnických menšin, přichází výzva k transportu. Helen nedokáže svou rodinu opustit a tak se spolu s nimi vydává dobrovolně vstříc čirému zlu v podobě koncentračního táboru Březinka. Krutost zdejších nařízení zapříčiní, že Helen je nucena se v místních náročných podmínkách starat o svých pět dětí sama. Na scéně se posléze objevuje i nechvalně proslulý doktor Mengele, známí pro svůj zájem o dvojčata a Heleniny děti se tak rázem dostávají do mnohem většího nebezpečí, než které představují jen tristní podmínky koncentračního tábora.

Osud pěti dětí, jež byly pro svou matku darem i prokletím v jednom, vykresluje lásku v té nejčistší podobě, lásku nezištnou, tu, o které se říká, že hory přenáší. Ale není to jen láska matky k dítěti, která dokresluje fatalitu doby, nýbrž i láska ženy k muži, láska sourozenecká, láska k bližnímu i láska k životu. V knize lze nalézt lásku snad ve všech jejich podobách a to v době páchání největších krutostí, jichž se lidstvo dopustilo samo na sobě. To je právě ta výjimečnost, kterou příběh Helen Hannemanové a její rodiny čtenáři nabízí. Kniha ukazuje, že i na místech, kde bychom to nečekali, kvete něco krásného, život, láska, přátelství, a že i v těch nejhorších okamžicích, či na sklonku života lze hledat důvody k radosti.

Osvětimská ukolébavka, je jedna z těch knížek, které si prostě chcete přečíst, moc se na ně těšíte a na konci to fakt stojí za to. Jde o příběh, který nám v dnešní době nejen připomíná kruté okamžiky ještě nedávné reality, ale zároveň nás učí vážit si vlastního života a příležitostí, jež se nám dnes nabízejí. Marně přemýšlím, co bych této knize vytkla, nenapadá mě však vůbec nic. Dokonce si troufám tvrdit, že se tato kniha řadí k těm lepším s tématikou holokaustu a proto pokud vás toto téma zajímá a baví vás číst literaturu tohoto druhu, rozhodně neváhejte a do knihy se pusťte!


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Jednoho všedního rána roku 1943 chystala Helene Hannemannová svých pět dětí do školy, když do jejího bytu vstoupili němečtí policisté. Heleniny nejhorší obavy se naplnily: na přísný rozkaz SS měla být vzata do vazby celá její rodi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář