Mrazivý a temný příběh, to je Kořist!

recenze

Kořist (2023) 4 z 5 / renulka16
Kořist

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její kolegové z pátracícho týmu jsou povoláni do akce a narážejí na velice podivné stopy. Na osamocené radarové stanici na pobřeží Stokksnes mezitím dochází k nevysvětlitelným, hrůzu nahánějícím událostem.

Co mají společného rudá kaluž krve uprostřed nedotčeného sněhu, dětská botička pohřbená desítky let pod zemí, život dobrovolně ukončený v mořských vodách hluboké skalní průrvy?

Kořist je velice zdařilý mysteriózní příběh, při kterém mě dost často mrazilo. Tajemná islandská divočina, sněhové bouře, neustále zvuky a hlasy volající o pomoc. Opravdu skvost.

Plné hodnocení nedávám z jasného důvodu a to, že jsem se zpočátku nemohla pořádně začíst a čekala jsem, jestli mě kniha vůbec chytne. Ale nakonec se po několika stranách naštěstí stalo.
Autorka jednoznačně umí gradovat napětí a atmosféru a jakmile vás lapí, tak už nepustí, dokud nebudete mít dočteno a vlastně ani po dočtení vás nepustí. A proč? Za mě jednoznačně velký wow a zároveň zklamání, protože se mi nedostalo pořádného vysvětlení. Na druhou stranu je to však od autorky geniální tah, protože neustále myslím na knihu a přemítám proč tomu tak bylo.

Knihu rozhodně doporučuji, protože tři, zdánlivě odlišné případy, ve finále do sebe skvěle zapadnou. O atmosféru není nouze a čtivost tomuto příběhu se nedá vytknout.


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář