Mrazivá smrt

recenze

Kořist (2023) 5 z 5 / a.k
Kořist

Dobrodružná turistická výprava do ledové islandské pustiny nebyla dobrým nápadem.

Dröfn s kamarádkou Agnes a se svými manžely patří mezi vzdělané, společensky aktivní, finančně nezávislé osoby, které jsou vždy trendy. Výlet do ledem a mrazem sevřené islandské krajiny všichni přijali jako velkou výzvu a možnost sáhnout si až na dno svých sil. Chtěli zažít něco úplně nového, velmi brzy však poznali, že tohle ledové šílenství je nad jejich možnosti.

O týden později se organizuje záchranná skupina, aby se pokusila najít ztracené turisty v nepřístupném, sněhem zavátém vnitrozemí. K záchranářům se připojuje i dobrovolnice Jóhanna, které není osud pohřešovaných mladých lidí lhostejný. Sama má zdravotní problémy po nedávné nehodě, přesto obětuje pátrání v těžko přístupných oblastech všechny své fyzické i psychické síly.

V románu se střídají tři dějové linky. V té, která se odehrála o týden dříve, zažíváme v přímém přenosu drsnou výpravu zcela nezkušených mladých lidí do nehostinných, ledových plání. Druhá přibližuje usilovnou práci záchranného týmu, aby pomohla nalézt nezvěstné výletníky. Ve stejném čase se přenášíme také na odlehlou radarovou stanici na mysu Stokksnes. Zde na jihovýchodním pobřeží Islandu slouží pětapadesátník Hjörvar, kterého čekají při osamocených pracovních směnách podivné zážitky. Celá stanice se propadá do zvláštní atmosféry, trápí ho tíživý neklid, cítí, že v prostoru základky není úplně sám, že ho někdo pozoruje.

Autorka Yrsa Sigurðardóttir je často označována jako královna islandské krimi. I já patřím k fanouškům její série s Tórou Gudmundsdóttir nebo nedávno ukončené řady detektivek s dvojicí Freyja a Huldar. Román Kořist však vybočuje z tohoto žánru a nabízí zcela jiný druh literatury. Už před lety vydala úspěšný román Pamatuji si vás všechny, který byl plný záhad s mysteriózním nádechem a ne jinak je tomu v případě této knihy.

Fanouškům příběhů plných nevysvětlitelných a děsivých událostí bude kniha určitě vyhovovat. Nejde o žádný hard hororový styl, ale příjemně strašidelné výjevy a suprovou houstnoucí tíživou atmosféru, kterou násobí sníh, třeskutý mráz a odlehlé ledové pláně.

Největším překvapením je závěr. Tak nějak podvědomě čekáte, že se vysvětlí dávný příběh na pozadí, ale dostanete smršť odpovědí na otázky, které vás při čtení příběhu vůbec nenapadnou. Je to nečekané a DŮKLADNĚ promyšlené. Velký palec nahoru.

Výborné čtení nejen pro příznivce mysteriózních románů, které moc ráda doporučím. Parádní příběh, při kterém pocítíte vtíravý pocit něčeho nebezpečného, co se vám bude snažit dostat pod kůži.


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář