Milostný příběh na tisíc způsobů

recenze

Spolu na věky (2022) 4 z 5 / Kikina182
Spolu na věky

Tamar a Fayard se spolu setkali v tisíci životech a pokaždé se do sebe zamilovali, jejich láska však měla vždy nešťastný konec. Vypadá to, že jsou odsouzeni k tomu, aby se jejich příběh neustále opakoval, a není šance, že by svůj osud mohli změnit, protože kromě útržků z jejich minulých životů objevujících se ve snech, nemají nejmenší tušení o tom, co se s nimi děje.

Příběh je napsaný v ich-formě z pohledu hlavních hrdinů Tamar a Faydra. Ale vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v několika časových liniích a v každé z nich jsou hlavní hrdinové trochu jiní, vypráví příběh vlastně mnohem víc osob.

Kniha je čtivá, ale ne vyloženě tím způsobem, že bych začala číst a pak už se nemohla odtrhnout. Rozhodně je ale přehledná. I když kniha obsahuje hned několik příběhových linií, není v tom zmatek, jelikož je vždycky jasně napsáno, o jaké době dané kapitoly vyprávějí.

Jak už jsem zmínila, příběh je rozdělen do čtyř dějových linií, které se odehrávají v různých dobách. Vždy v nich ale figurují reinkarnace hlavních hrdinů. Dalo by se vlastně říct, že se jedná o čtyři příběhy, které se spojují v jeden. Ale knihou pobleskují i zlomky jejich dalších životů, což se mi neskutečně líbí.

Kniha je zajímavou směsicí žánrů. Najde se v ní romantika, fantasy, scifi a velká spousta hlubokých myšlenek, které můžou fungovat i samy o sobě. A asi první dvě třetiny tahle kombinace skvěle funguje a dává dohromady napínavý příběh plný překvapení. Stejně jako hlavní hrdinové ani já jsem vůbec netušila, o co jde, ani kam přesně příběh směřuje.

Konec příběhu byl ale za mě trochu moc. Přišlo mi, že se autorka snažila vzít hromadu rozdílných věcí a napasovat je na sebe tak, aby to dávalo smysl. Celé to na mě působilo uměle, chaoticky a celkově mi to nesedlo. Což je neskutečná škoda, protože až na ten chaotický konec to je skvělá a originální kniha.

Musím autorce zatleskat za její vyobrazení postav. V knize se vlastně objevují čtyři verze hlavních hrdinů a autorka je bez problémů popsala do hloubky a jasně ukázala, že i když jsou to ti samí lidé, tak ve skutečnosti nejsou těmi samými lidmi. U všech je naprosto jasně vidět, že mají trochu jiné povahové rysy, ale zároveň, že jsou to reinkarnace těch samých osob.

Spolu na věky je krásná a originální kniha. Je pravdou, že mi příliš nesedl konec, ale to ještě neznamená, že se nebude líbit i vám. Navíc je zbytek knihy tak skvělý, že bych vám ji určitě doporučila.

Na obalu knihy se píše, že je to příběh pro fanoušky série Cizinka a Slunce je také hvězda. Za mě to není úplně přesné, ale je pravdou, že podobné motivy tam v průběhu knihy probleskují. Spíš bych ji ale připodobnila k sérii Sukuba od Richelle Mead. I když popravdě žádné připodobnění nebude nikdy přesné, protože ačkoliv je možné najít tu pár podobností, je to úplně nový a neokoukaný příběh.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.


Spolu na věky Spolu na věky Shanna Miles

Pro fanoušky románů Slunce je také hvězda a Cizinka. Strhující debutový román o dvou teenagerech, jimž nezbývá než opakovaně prožívat svůj tragický příběh, dokud nepřijdou na to, jak změnit vlastní osud. Tamar a Fayard prožili tis... více


Komentáře (0)

Přidat komentář