Mezi dvěma světy

recenze

Jizva (2020) 4 z 5 / Lena91
Jizva

Svět potetovaných, jejichž kůže nese na sobě všechny důležité události a životní počiny a prázdných, kteří s kůží bez poskvrny stojí proti potetovaným jako dávní nepřátelé. Do tohoto světa nás již potřetí vtahuje autorka young adult knih Alice Brodway a uzavírá tak Jizvou třídílnou sérii s názvem Ink.

Hlavní hrdinka Leora, která celý svůj dosavadní život věřila v uctívání svatého a nenávist prázdných, zjišťuje, že nic není takové, jak jí od malička vštěpovali. Poté, co se dozvěděla, že její pravá matka byla prázdná a otec patřil mezi tzv. vrány, se vydala do Vranova, sídla prázdných. Zpočátku měla být špehem pro starostu Ostříže, ale mezi prázdnými našla rodinu, která ji přijala mezi sebe a Leora se tak stala jakýmsi můstkem mezi oběma komunitami, článkem, který by mohl vše změnit.

Na tomto faktu stojí v podstatě celý třetí díl. Leora si je svého postavení vědoma a náhlé objevení nového tetování dvou znepřátelených sester v objetí je jasným znamením. To obměkčí i městskou vypravěčku Mel, s kterou vyráží opět na cestu do Vranova s nadějí o smír s prázdnými. Bohužel jí stojí v cestě nejen tvrdohlaví prázdní, kterými manipuluje jejich vůdkyně Sana a schválně organizuje útoky na potetované ve snaze o udržení nepřátelství, ale především starosta Ostříž a jeho posluhovač Hanz Mřenka. Pomocí chytrých triků zfanatizovali občany a přesvědčili je o starostově nesmrtelnosti a božství. O to horší je tato situace pro Leoru, kterou starosta označil za zrádkyni a chtějí ji veřejně a zaživa stáhnout z kůže. Dojde na Ostřížova slova a z bojovnice za společný svět potetovaných a prázdných se stane brzy jen kniha vzpomínek nebo se najde ještě někdo, kdo věří v jiný konec, nebo v samotnou Leoru?

Musím se přiznat, že konec Jizvy a vlastně celé série mě moc nepřesvědčil. Ačkoliv nějakým způsobem zvítězí dobro nad zlem a podaří se nastolit kompromis, očekávala jsem stejně jako Leora něco trochu jiného. Celé je to rychlé a nepřehledné a vlastně pořádně nevím, jako to vlastně se všemi dopadne, i když to možná neví ani oni sami. Myslím, že by si končení celé série zasloužilo trochu lepší závěr.

Jizva je stejně jako předchozí díly čtivou a svižnou záležitostí především díky autorčině jednoduššímu stylu a krátkým kapitolám, a ačkoliv považuji celou sérii za povedenou a originální, nejvíce mě zaujal první díl s názvem Tajemství kůže.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Jizva Jizva Alice Broadway

Tajemství kůže Leoře ukázalo, že všechno není tak, jak se na první pohled zdá. Jiskra ji naučila, že každá mince má dvě strany. Ale teď už má Leora životních lekcí dost – chce napsat vlastní příběh. Ve výbušném finále této jedineč... více


Komentáře (0)

Přidat komentář