Lov na Lovkyni

recenze

Lovkyně (2020) / klarabooks
Lovkyně

Z pera Kate Quinn jsem měla tu čest přečíst si knihu "Alicina síť", kterou hodnotím pozitivně a určitě se k ní ještě vrátím. Proto jsem byla zvědavá, zda nový titul "Lovkyně" překoná Alicinu síť a po přečtení musím říci, že druhý titul byl pro mě ještě lepší než první, ačkoliv rozhodně nechci zpochybňovat Alicinu síť. Popravdě řečeno: obě tyto knihy pro mě byly ukázkami kvalitní literatury!
Válečná tématika, která představuje významnou, byť smutnou část našich dějin, je poměrně často rozebíraná v literatuře, ale číst o pilotce ženského leteckého oddílu už bývá méně časté. Já sama obdivuji nebojácnou a odvážnou Ninu Markovou, jež vždy snila o létání. I když mě v knize upoutaly jako magnet i osudy dalších hrdinů, právě Nina byla moje nejoblíbenější postava.
Jelikož mám ráda spravedlnost, třebaže se o ni těžko bojuje, respektive usiluje, chválím úmysl slavného válečného korespondenta Iana Grahama pátrat po zločincích z druhé světové války, jimž se podařilo utéci před spravedlností. Ian cílí zejména na Lovkyni, která měla na svědomí řadu polských uprchlíků a tato vražedkyně neměla problém ani s tím, když umíraly děti, což je podle mě ukázka největšího možného zla. Žena - dárkyně života - jako brutální nacistická vražedkyně. Co může být horšího? Ian ve svém pátrání potřeboval Nininu pomoc, a tak se společně vydali na stopu Lovkyně.
Nina Marková měla obrovské štěstí, že za války přežila setkání s Lovkyní. Zde Ninu hodnotím nejen jako statečnou, ale také svým způsobem "mazanou".
Necelých šest set stran tohoto doslova podmanivého románu s přesvědčivými a autentickými postavami mě přesvědčilo v tom, že Kate Quinn je pro mě výzva a taky mě kniha namotivovala k tomu snažit se o to být ještě lepším člověkem usilujícím o humanitu. Nejen v době adventní, která právě začíná.


Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Válečný korespondent Ian Graham se spolu se svým kolegou vydává na lov válečných zločinců, kterým se podařilo uprchnout před spravedlností. Postupně zacílí na bývalou nacistku Lorelei Vogtovou, jíž se přezdívalo Lovkyně. Nina Mark... více


Komentáře (0)

Přidat komentář