Lidé odvedle

recenze

Lidé odvedle (2023) 3 z 5 / Marghe
Lidé odvedle

Autorem knižní novinky Lidé odvedle je úspěšný britský novinář, moderátor a spisovatel Tony Parson. Má na kontě spoustu vynikajících knih, ale většina z vás ho bude jistě znát především díky sérii Max Wolfe nebo románu Muž a chlapec, za který získal ocenění British Book Awards.

Hlavními hrdiny příběhu jsou Lana a Roman. Mladí manželé, kteří prožili otřesnou událost - násilné vniknutí do jejich domu, které navždy změnilo jejich životy. Nechají proto za zády ruch velkoměsta a odstěhují se do idylické čtvrti v poklidné malé vesnici, v hrabství Oxfordshire, kde se všichni sousedé dobře znají. Nebo snad ne?

Lana se v domě necítí vůbec pohodlně. Stále má dojem, že je zde něco špatně. Někdo si fotí jejich dům a pohybuje se u nich v zahradě. Lanu začíná sžírat panika. Od svých sousedek se navíc dozví, že v domě, kde nyní bydlí, se před pár lety stala hrozná tragédie. Muž, jenž zde žil, zastřelil svou ženu i syna a poté i sebe. Co ho k tomu proboha vedlo?

A to není jediná podivná věc, která se stala v této luxusní čtvrti. Kam zmizela manželka jejich souseda? Utekla s milencem do Londýna nebo se snad skrývá na jiném místě? Jasně, žena může chtít změnit svůj dosavadní život a oddávat se jen radostem, který ji nový život nabízí. Ale přece by nikdy nezapomněla na syna, kterého tam zanechala. Proč by s ním nechtěla trávit absolutně žádný čas? Laniny myšlenky jedou na plné obrátky a v hlavě se jí vytváří několik konspiračních teorií, kterými její manžel zcela opovrhuje. Roman stojí nohama pevně na zemi a začíná mít o Lanu strach. Zdá se, že prožité trauma jí dočista změnilo a zastřelo její mysl. A proto musí své ženě pomoct. Nebo ji snad chce jen umlčet?

I přes veškerou Romanovu péči si Lana však nedá říct a začíná šťourat do života všech sousedů čím dál tím víc. Pídí se po tom, co má navždy zůstat utajeno. V této komunitě se prostě děje něco hodně divného. Co všichni skrývají? Má co dočinění se skupinou bláznů nebo díky lékům je ten největší cvok právě ona? Kde je pravda?

Napínavý thriller, kde každý lže, má svá tajemství a téměř nikdo nemá čisté svědomí. Do poslední chvíle nevíte komu věřit, kdo je tu ten klaďas a kdo je prachbídný záporák. Na můj vkus byly některé části děje dost překombinované a nebo naopak okamžiky z Laniny a Romanovy minulosti nebyly řádně objasněné. Škoda. Myslím, že kdyby autor zvolil jednodušší linku mohlo to fungovat lépe.

Každopádně čtení rozhodně nelituji. V knize se našlo hodně překvapivých, ba téměř šokujících momentů, které rozhodně stály za to.


Lidé odvedle Lidé odvedle Tony Parsons

Lana a Roman Wadeovi se rozhodli uprchnout z velkoměsta do odlehlého kousku ráje. Byt plný nešťastných vzpomínek vyměnili za útulný domek v hrabství Oxfordshire. Život v malebné komunitě zvané The Gardens byl jejich snem a všichni... více


Komentáře (0)

Přidat komentář