Dopisy od babičky

recenze

Dopisy od babičky (2024) 4 z 5 / Marghe
Dopisy od babičky

Příběh Anny a její životní lásky v období druhé světové války nám ukazuje jak i v těžké životní situaci se lidé dokázali semknout a navzájem si pomáhat. S jak tíživým osudem se častokrát museli vyrovnat a přesto nezahořkli.

Osmnáctiletá Anna žije v malé vesnici kousek od německých Sudet. Je to milá, skromná dívka, ochotná vždy každému pomoci. Ne jinak je tomu, když její rodině strýc, který je hajný, oznámí, že v lesích bude skrývat partyzány a potřebuje, aby se jim Anička postarala o každodenní jídlo. I přestože tímto úkolem velmi riskuje, nikdy by ji nenapadlo odmítnout. Její rodiče pracují na polích, sestra chodí do školy, Anna se stará o veškerý dobytek a práci v chalupě. A teď ji do toho přibyla ještě starost o strýce a partyzány. Každý den její kroky vedou do hájovny a někteří lidé do toho začnou strkat nos a hodně se vyptávat…
Přestože je Anna v nebezpečí, v každé situaci z ní vyzařuje ohromná vstřícnost, laskavost, obětavost a pochopení. Annu si zamilujete, a nejen vy, ale i v knize má několik nápadníků.
Kdo z nich bude však její osudová láska? Bude jim štěstí přát a jejich životy zůstanou spojeny i po válce?

Druhá hrdinka knihy je třicetiletá Jana, bankovní úřednice žijící v dlouhodobém stereotypním vztahu, z kterého se rozhodne odejít. Když zdědí dům po babičce a notářka jí postupně začne předávat dopisy, které pro ni babička sepsala, začne se Jana seznamovat s babiččiným životem během války a odkrývat její velmi osobní tajemství. Babička Janě uděluje spoustu moudrých rad a předává jí své zkušenosti. Začne Janě otevírat oči a ta svůj život s odhodláním postupně měnit.

“A nebuď ke svému vyvolenému příliš kritická. Nauč se mu jeho nedokonalosti odpouštět. Když jsem byla mladá, také jsem to nedovedla. Vadila mi Josefova horká hlava a jeho přehnaná výbušnost a žárlivost. Až s přibývajícími roky jsem pochopila, že láska neznamená milovat někoho proto jaký je, ale přesto, že je právě takový."

Příběh Anny jsem milovala a dokázala bych si ho představit jako jediné a hlavní téma celé knihy. Věřím, že tato inspirativní žena by nám měla ještě hodně co říct a její životní cesta by vyplnila spoustu dalších stran…
Kapitoly její vnučky Jany se četly dobře a rychle, ale bylo v nich pro mě několik nesrovnalostí nad kterými jsem se dost pozastavila a nepřišly mi moc uvěřitelné. Janina část má ode mě tedy tři hvězdičky, ale Anna rozhodně plný počet bodů. Tato část si mě naprosto získala.

Autorka recenze: Markéta Pospíšilová


Dopisy od babičky Dopisy od babičky Veronika Doušová

Janě bude brzy třicet. Práce bankovní úřednice ji příliš nebaví a také vztah s jejím přítelem není zrovna ideální. Po své babičce Anně právě zdědila starý dům, s nímž bude nejspíš také spousta starostí. A zatímco se snaží vymyslet... více


Komentáře (0)

Přidat komentář