Levandule - vůně léta

recenze

Levandule - Recepty, návody a tipy pro pěstování, výrobu (2017) 5 z 5 / Medvědářka
Levandule - Recepty, návody a tipy pro pěstování, výrobu

Poučná kniha o voňavé trvalce, která je nejvíce spojována s Francií. Rady a nápady na kosmetiku, doplňky, ale i chutné recepty, které vám provoní váš stůl a navodí tu správnou prázdninovou atmosféru.
Krásná publikace z Metafory vonící svým názvem létem a sluncem. Když mi byla nabídnuta, neváhala jsem. Shodou okolností jsem na ní i den před tím koukala na jejich stránkách a obdivovala ji. Když mi pak doma přistála a já jí začala listovat a kochat se těmi nádhernými fotografiemi, které jsou na každé stránce, věděla jsem, že držím poklad.
Kniha nás seznamuje s levandulí hezky od začátku. Vždyť už v době faraonů se používala k výrobě parfémů nebo sloužila k mumifikování těl. Řekové ji milovali pro svou omamnou vůni a odtud se pak dostala do celé Evropy a usadila se i ve Francii. Byla ozdobou nejedné zahrady a dělá radost dodnes.
Dále nám představuje oblíbené druhy k pěstování a to nejen ty s fialovými kvítky, ale také třeba bílé a až temně červené. To vše k fotkou a krátkým popiskem o rostlině.
Od druhů se přesuneme k drobným a hlavně dobrým radám k jejímu pěstování, kdy i naprostý amatér všemu porozumí. To vše díky otázkám a odpověďmi provázené opět fotkami, které nám k tomu hezky napoví.
Když už máme vypěstováno a nastal čas sklizně, můžeme se nechat poučit o léčivých vlastnostech levandule a naučit se třeba i pár triků. Pokud jste šikovní a baví vás něco vyrábět, oceníte jednoduché návody na výrobu kosmetiky či dekorativních předmětů. Což není můj případ. Zvládla jsem jen jednoduchou kytičku, která je už usušená a zdobí mi knihovnu.
Já na knize ocenila recepty na vaření. Zkusila jsem Citronovo - levandulové kuře, které se setkalo s celkem pozitivními ohlasy. Tedy nejdříve bylo na zkoušku upečeno doma v troubě a to nám moc nejelo, ale jakmile se dostal zbytek masa na gril, tak se oblizovala za ušima i má osmiletá dcera. A že je to hodně mlsný jazýček.
Připravila jsem Levandulový cukr, který dávám do domácích limonád a třeba i jen do vody s citronem a meduňkou. Až nebude takové teplo a bude moje rodina zase vyžadovat moučníky, určitě jím osladím místo klasického cukru.
Jsem prostě z knihy nadšená.

Komentáře (0)

Přidat komentář