Lazlo Neznámý a bohyně snů

recenze

Múza nočních můr (2019) 5 z 5 / Kikina182
Múza nočních můr

Když Lazlo zjistil, kým je, jeho život se od základů změnil. Nejen protože zjistil, že má jisté schopnosti a je potomkem bohů, ale umřela dívka, do které se zamiloval. Jenže ona není tak úplně mrtvá, stále tu je. Saraina duše je držena na zemi, ale jen do té doby, dokud Lazlo bude to dělat to, co se po něm vyžaduje.

Lazlo se tak musí postavit před volbu. Nechat odejít jedinou dívku, kterou kdy miloval nebo dovolit, aby byly zmasakrováni lidé, mezi nimiž jsou i ty na kterých mu záleží? Ale co když je tu nějaké jiné řešení? Ale nejdřív musí zjistit, co se vlastně stalo před všemi těmi lety, kdy byly zabití bohové a co se stalo se všemi ostatními dětmi bohů.

Poté co jsem dočetla Snílka Neznámého jsem se nemohla dočkat vydání druhého dílu. Na některé knihy jsem musela čekat podstatně déle než na Múzu nočních můr, ale i tak mi to přišlo jako věčnost. Byla jsem neskutečně zvědavá, jak celý příběh Sarai a Lazla dopadne a pevně jsem věřila, že to bude stejně epické jako první díl.

Stejně jako v předchozí knize je i tentokrát příběh napsán v er-formě, tentokrát se ale většina příběhu neodehrává jen kolem Lazla. Dalo by se říct, že jsou tu spojeny tři hlavní dějové linky. To, co se děje v citadele, na zemi a pak ještě jedna úplně nové dějová linka.

Stejně jako v předchozí knize je i tady docela hodně popisů, ale řekla bych, že bych, že jich je i tak o dost méně, a naopak přibyly dialogy. Kniha se mi tak četla mnohem rychleji a popravdě i dost lépe než Snílek Neznámý.

Celkově mi vlastně druhý díl přijde mnohem lepší než ten první, a to jsem si Snílka Neznámého doopravdy oblíbila. Řekla bych, že v téhle knize je mnohem víc akce než v té předchozí, všechno se děje tak nějak rychleji, ale v dobrém slova smyslu. A navíc je to všechno napěchované napětím, díky kterému prostě nejde přečíst jen několik kapitol a pak knihu odložit. Příběh téhle knihy vysloveně láká čtenáře, aby četli pořád dál.

Většinou se v knize objevují postavy, které jsou známy už z prvního dílu. Ale díky tomu, že tentokrát se v knize pátrá po jejich minulosti vycházejí na světlo povahové rysy, které nebyly v prvním díle odhaleny, a tak je vlastně patrné, že ne každý je tím, kým byl v prvním díle.

Samozřejmě se tu ale vyskytují i nové postavy, které jsou také dobře popsané. Sice mi přijde, že ne tolik, jako staré známé, ale popravdě v knize nemají tolik prostoru, takže na to, jak často se v příběhu objeví je to podle mě dostatečné. Obrázek o tom, kdo ve skutečnosti jsou se dá v pohodě vytvořit jen z těch informací, které se v knize objevují.

Na Múzu nočních můr jsem se opravdu moc těšila a věřila, že se bude jednat o úžasnou četbu, ale kniha mnohonásobně předčila moje očekávání. Popravdě bych řekla, že lépe tuhle knihu autorka snad ani napsat nemohla, nikdo jiný ji nemohl napsat lépe. Za mě nemá chybu a rozhodně ji moc doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.


Múza nočních můr Múza nočních můr Laini Taylor

Sarai vysílala každou noc své můry a myslela si, že už zná všechny hrůzy světa. Mýlila se. Po tragédii ani Lazlo, ani Sarai nejsou tím, čím byli dříve. Jeden bůh, druhý duch. Lazlo čelí nemyslitelné volbě – zachránit dívku, kterou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář