Láska na hraně by Nikola

recenze

Láska na hraně (2023) 3 z 5 / obedova.pauza
Láska na hraně

“Bolest je spolehlivou připomínkou toho, že jsme naživu. A spolu s ní i strach, že chceme, aby to tak zůstalo."

Díky bohatství svých rodičů vyrůstala Tiernan v přepychu, o kterém se mnohým ani nesnilo. Jediné, co ji však chybělo, byla jejich láska a náklonost. Nyní jsou však oba mrtví a ona zůstala na prahu dospělosti úplně sama. Rozhodne se proto, že se na pár měsíců přestěhuje ke svému nevlastnímu strýci a jeho dvě synům.

Ti žijí v americkém Coloradu uprostřed neprostupných lesů. A jak Tiernan velmi brzy zjišťuje, platí tu úplně jiná pravidla než v prosluněné Kalifornii. Noci jsou chladné a během dlouhých zimních večerů si člověk prostě už nechce připadat tak osaměle.

Credence nebo-li Láska na hraně, jak byl název knihy přeložen patří do kategorie tak trochu “TABOO literatury. Jedná se totiž, jak už název a až neskutečně “lacině vyzerající obálka napovídají, o erotickou knihu s lehce incestní tématikou. Tím bych se ale nenechala odradit, jedná se totiž o docela příjemné čtení, i když své mouchy příběh má (to zase ne že ne). Takže pojďme dát českým čtenářům trochu víc kreditu a nepředpokládat, že všichni, co čtou erotiku očekávají, že každý chlapík v těchhle knihách bude automaticky další pan Darcy.

(SPOILER ZONE ->)

V první řadě mi prosím dovolte si malinko “zaplakat nad tou obálkou a názvem knihy...chápu, o co se nakladatelství snažilo, ale nutné to tedy rozhodně nebylo. V originále má kniha hezkou “nenápadnou obálku, která je ale naprosto vystihující a dostačující.
A teď už k samotnému ději. Tiernan, což je jen tak mezi námi jméno opravdu na prd, žije v Kalifornii. Její rodiče patří mezi tzv. horních deset tisíc, a tak si vlastně nežije vůbec špatně...tedy až na fakt, že většinu svého života tráví v internátních školách a na různých kempech. S rodiči se vídá jen sporadicky a jejich vztah je v podstatě neexistující. Když však přijede domů na prázdniny, matka s otcem ji přichystají “překvapení vskutku nečekané...spáchají totiž společně sebevraždu.
Tiernan tak zůstane úplně sama a protože osmnáct ji bude až za dva měsíce, je jí ustanoven poručník. Tím je nevlastní bratr jejího otce Jake.
Jake je ale tak trochu “svéráz, který se od rodiny distancoval a žije uprostřed divočiny v Coloradu společně se svými dvěma syny, kde vlastní firmu na zakázkovou výrobu motorek.
Naše mladá hlavní hrdinka se tak přesouvá do domu na kopci doslova na samí kraj moderního světa. Tam zjišťuje, že její “strýček je vcelku pohledný ale dosti protivný a vrtošivý chlapík. To samé platí i pro jeho dva syny...mladší Noah je s otcem na nože a jediné, po čem touží je vypadnout a žít si po svém. Starší Kaleb nemluví od svých čtyř let, kdy jej jeho matka zapomněla samotného několik dní v autě...je to samotář a občas se jeví dosti nebezpečně. Pokud je ale něco, co všechny tři muže spojuje, tak je to fakt, že zatáhnou do postele všechno, co má dvě nohy a ocitne se to v okruhu padesáti mil.

A s těmihle třemi “dárky zůstane Tiernan doslova uvězněná během zimy, kdy je od zbytku civilizace odřízne sníh. Jedná se o erotickou knihu, takže samozřejmě, že k něčemu dojde. A protože autorka není žádný troškař, tak si Tiernan postupně vystřídají všichni chlapci včetně strýce...nevlastního! Nejde tu ale jen o sex...v knize se rozebírají i vážnější témata týkající se jak vztahů v rodině, tak i těch, které máme sami se sebou. Celkově se jedná o zajímavý příběh, který bych “ostřílenějším čtenářům klidně doporučila...i když českému překladu opět vévodí jeskyňky a klády.

Více podobných recenzí naleznete i na našem Instagramu: @obedova.pauza


Láska na hraně Láska na hraně Penelope Douglas

Tiernan de Haasové je všechno jedno. Jako jediné dítě slavných rodičů vyrůstá sice v bohatství, ale zato bez lásky. Když rodiče náhle zemřou, ví, že by měla být zdrcená. Ale změnilo se vlastně vůbec něco? Vždycky přece byla osaměl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář