Křehkost na prvním místě

recenze

Život za život (2023) 5 z 5 / jadwiga
Život za život

Opět se ke mě dostala další skvělá francouzská autorka, jenž napsala nezapomenutelný, strhující a do detailů propracovaný příběh, který mě nekompromisně vtáhnul do svých spárů, na konci mě vyplivnul, a já jen ztěžka dýchám a nechávám vše doznít.

Máme tu příběh mladého surfaře, který se nešťastnou náhodou stává potenciálním dárcem orgánů...
Román se odehrává převážně v lékařském prostředí a má výrazný psychologický podtext. Autorka se nevěnuje pouze jedné hlavní postavě, ale hned několika najednou a všem jim dává velký prostor k vyjádření. Každou popisuje s velkou precizností.

Příběh se věnuje problematice transplantace orgánů a dárcovství. Je v ní zachyceno mnoho z celého velmi náročného procesu.
Já ji jako zdravotník velmi oceňuji. Mě osobně totiž dala hodně. Ukázala mi, jak moc těžké tyto chvíle mohou být jak pro nemocné, tak pro rodiny zemřelých dárců. Je to vážně hluboká sonda do nitra každého z nich, která zachycuje nesmírnou křehkost našich životů.

Jedinou věc, kterou bych ale knize vytkla je ta, že mě trochu mučila svými dlouhými souvětími až na půl stránky, takže jsem je občas musela přečíst i několikrát, abych pochopila jejich význam.


Život za život Život za život Maylis de Kerangal

Po ranním výletu k moři má skupina mladých surfařů nehodu v dodávce, která se pro jednoho z nich stává smrtelnou. Jeho rodiče se musí vyrovnat nejen s faktem, že syn se nachází na přístrojích ve stavu mozkové smrti, ale jsou zárov... více


Komentáře (0)

Přidat komentář