Král a jeho démon

recenze

Zjizvený král (2019) / Kikina182
Zjizvený král

Nikdo z obyvatel Ravky nemá tušení, co jejich král Nikolaj vytrpěl během války. A jediné co chce je, aby to tak zůstalo. Jenže hranice země jsou oslabovány a nepřátelé tak dostávají příležitost k trápení Nikolajových poddaných. Jako správný král to nehodlá nechat jen tak a chce útoky zastavit. Nejdřív ale musí naplnit královské pokladnice a získat spojence.

Jenže všechno dobro, které Nikolaj za svou krátkou dobu vlády vykonal a i to, které má v plánu ještě vykonat, je ohroženo. V jeho nitru je totiž démon, který je den ode dne silnější a mohl by zničit všechno, na čem Nikolajovi záleží. Proto se vydává hledat lék, který by ho mohl zbavit jeho temné nemoci a zachránit tak nejen jeho, ale i celou Ravku. Možná.

Stejně jako všechny autorčiny knihy je i Zjizvený král napsaný v er-formě. Třetí osoba je výhodná i vzhledem k tomu, že se v kapitolách střídají pohledy několika osob – Dimy, Zoji, Niny a samozřejmě Nikolaje.

Tohle provedení je pro knihy od Leigh Bardugo typické a jsem opravdu ráda, že u něj zůstala i v případě této knihy. Můžu tak totiž nahlédnout do mysli všech hlavních postav a nemám nic důležitého jen z doslechu od nějaké jiné. Navíc je díky tomu příběh obohacen o další dějové linky, ať už vedlejší nebo mini, které by se nikdy neobjevily, kdyby kniha vyprávěla pouze i Nikolajovi.

Styl psaní Leigh Burdugo je hodně smíšený. Vždycky když začínám číst nějakou její knihu, tak to jde hrozně pomalu. Její styl je takový trochu nudnější a tak není zrovna lehké se do knihy začíst. Ale po několika desítkách stránek se do ní nakonec vždycky začtu a pak už se čte skoro sama. A Zjizvený král není výjimkou.

Příběh, který kniha nabídla, je vážně úžasný. Autorka skvěle zužitkovala některé části svých předchozích knih, které se objevily i v této, ale zároveň vystavěla úplně nový a originální příběh. Ze začátku možná působil trochu nudně, ale nakonec se děj pořádně rozvinul a byl napínavý a plný nebezpečí.

Hodně postav je už známo z autorčiných předchozích knih. Ale i přesto, že byly velmi dobře popsané u nich autorka přišla s dalšími ať už malými nebo velkými věcmi, které jsme o nich do přečtení téhle knihy nevěděla a naprosto přirozeně je představila. U některých jen rozvinula jejich osobnosti, ale jiné ukázala v úplně jiném světě.

Zjizvený král si celkově získal docela nízká hodnocená, ale já s tím nemůžu souhlasit. Podle mě se jedná o úžasnou knihu, která rozhodně stojí za přečtení. Kdybych ji měla porovnat s ostatními knihami, tak bych řekla, že je mnohem lepší než Griša a trochu horší Šesti vranami, ale opravdu jen o trochu, několik procent.

Pokud jste si oblíbily Grishaverse a především Nikolaje, tak vám tuhle knihu můžu vřele doporučit. Ale určitě doporučuji si nejdřív přečíst všechny předchozí série, jelikož i když se jedná o něco svým způsobem nového, tak se to všechno vzájemně proplétá a bez znalosti předchozích knih by zážitek v žádném případě nebyl úplný.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Zkroť své démony... nebo jim dej to, co chtějí! Nikolaj Lantsov, král Ravky, vždycky statečně čelil osudu. Nikdo netuší, co všechno vytrpěl během krvavé občanské války, a tak by to taky mělo zůstat. Na oslabených hranicích země se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář