Kořist

recenze

Kořist (2023) 5 z 5 / bookbug_cz
Kořist

Yrsa je báječná vypravěčka mrazivých příběhů, jejíž série si musí zamilovat každý milovník kvalitního čtiva tohoto specifického žánru. Po Tichu, které jsem dočetla nedávno a byla jako vždy unesena (tím správným směrem), přivála do knižního světa tahle pecka. Kořist standalone přichází s příběhem novým a lehce odlišným od toho, co Yrsa normálně píše. A bylo to skvělé. Vážně!

Láká na atraktivní body příběhu. Ledové prostředí hor, krutá a nelítostní příroda, která do svých svárů láká hloupé a nezodpovědné lidské existence. Tíživé ticho prokládané bezmocným hlasem, který se snaží upozornit, že je něco hrozně špatně. Začíná to takovým klasickým klišé. Pětičlenná skupinka divnolidí se vydává do mrazivých hor. Nemají žádné větší zkušenosti s takto náročným terénem, ale přesto jdou dál a dál. Cestu jim komplikuje nelítostná zima a sníh, ale oni stejně pokračují v cestě. Podle všeho to neměla být příliš dlouhá túra, ale ono nikdy není nic tak, jak prostě to na začátku vypadá, že? Po skupince turistů brzy začne pátrat záchranářský tým a každým krokem blíže ke stopám se rojí víc a víc podivných otazníků. Mrtvá těla nalezena zcela nahá? Proč? Co je to vlastně napadlo opustit bezpečí srubu a vydat se bez oblečení do mrazu a ticha?

Do toho všeho se na jedné osamocené radarové stanici na pobřeží Stokksnes dějí podivné věci a události, ze kterých krev tuhne v žilách. Normálně se nebojím, ale tady mi nebylo vnitřně úplně fajn. Podivný tlak duše jsem cítila na každém konci jednotlivé kapitoly, která byla ještě ukončena tak, aby vás přinutila ihned číst kapitolu další. Kniha tak prakticky nešla odložit, a to je něco, co u knihách hodnotím hodně vysoko.

Na autorčin styl psaní se musíte naladit. Přiznám se, že mi trvalo pár kapitol, než jsem se začetla, ale to mám vlastně u všech jejich knih. Někdy vám věty mohou připadat zbytečně dlouhé, ale věřte mi, že Yrsa má všechno dokonale promyšlené.
Tohle si dejte, je to mrazivě fajn!


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář