Kolektivní trauma z Lilith

recenze

Soumrak Edenu (2023) 5 z 5 / Kikina182
Soumrak Edenu

Ada Efron pochází z významné heretické rodiny, ale od smrti svých rodičů žije v Edenu jako pravověrná. Je se svým životem spokojená, ale když je její pravá identita prozrazena, všichni se od ní odvrátí. Adě nezbývá nic jiného, než začít svůj život někde jinde. A možná i konečně zjistit, co se před sedmi lety vlastně stalo a pomstít smrt svých rodičů. V sázce je toho ale ještě mnohem víc.

Stejně jako předchozí autorčiny knihy se mi i tato skvěle četla, příběh mě do sebe vtáhnul hned na první stránce. Moc se mi líbí, že místo toho, aby byly do knihy vloženy dlouhé odstavce, které vysvětlují fungování společnosti, autorka tyto popisy dokázala vplést do příběhu tak, aby zněly naprosto přirozeně. Skvělým detailem jsou i úryvky na začátku každé kapitoly, které taktéž leccos osvětlují a zároveň text hezky doplňují.

Kniha je inspirován křesťanstvím a jeho mytologií. Vznikl tak příběh, který působí známě, ale zároveň je originální. Ze všeho nejvíc se mi na knize líbí to, jak si autorka pohrává s tím, co je správné a špatné. V příběhu se tyhle role různě proměňují a v důsledku tak upozorňuje na to, že i když je na začátku jasně daná strana dobra a zla, nic není černobílé.

V knize není nouze o humorné části, ale zároveň řeší i dost závažná témata. Taky je v ní spousta zvratů a překvapení. Upřímně mě nejvíc překvapil konec, ze kterého mám stále smíšené pocity. Na jednu stranu je naprosto geniální, ale na druhou bych si přeci jen přála, aby to skončilo trošku jinak.

Postavy jsou skvěle popsané, ale zároveň o nich autorka neprozradila na začátku hned všechno. Teprve s postupem knihy se u většiny postav poodhaluje jejich pravá povaha a role v celém příběhu, ale zároveň sedí s tím, co o nich bylo řečeno hned na začátku.

Soumrak Edenu v sobě skrývá nádherný příběh plný mouder mezi řádky. Já jsem si knihu užila a zatím se mi ze všech autorčiných knih líbila asi nejvíc. Můžu tedy jen a jen doporučit.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Lucii Ortega.


Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron ž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář