Když smrt není to nejhorší co se může stát

recenze

Hon na mrtvého (2018) 5 z 5 / Miliarda
Hon na mrtvého

David Raker je soukromým vyšetřovatelem, který se zaměřuje na pátrání po pohřešovaných osobách. Nebyl jím však ,,odjakživa“, dlouhých 18 let pracoval jako novinář, avšak kvůli nemoci své manželky podal v novinách výpověď a jeho profesní dráha se ubrala zcela odlišným směrem. Jednoho dne ho totiž kontaktovala kamarádka jeho manželky s tím, že její dcera zmizela a předloží mu maximálně štědrou nabídku za její nalezení. Jelikož David nutně potřebuje peníze na péči o svou nemocnou ženu, dlouho neváhá a nabídku příjme, přestože s pátráním po zmizelých osobách nemá žádné profesní zkušenosti. Díky svým kontaktům u policie, které získal díky své dřívější profesi, David po několika málo dnech dceru své kamarádky ve zdraví a v pořádku najde. Objeví tak v sobě ,,skrytý talent“ a od tohoto okamžiku se věnuje pátrání po pohřešovaných osobách naplno.

Vše se má však záhy změnit, neboť jeho manželka boj se zákeřnou rakovinou prohrála, načež se David pohrouží do nejčernějších myšlenek, není schopen dále jakkoliv ,,normálně“ fungovat, natož aby se věnoval své práci soukromého vyšetřovatele.

Ve stavu nejhlubších depresí však Davida navštíví jeho kamarádka, které před pěti lety zahynul při autonehodě syn Alex a sdělí mu šokující informaci, že svého mrtvého syna viděla před měsícem na ulici a prosí Davida, nechť Alexe vypátrá. David samozřejmě ví, že jí jen přemohl žal a ve skutečnosti viděla jen to co vidět chtěla, avšak nakonec neochotně s jejím požadavkem souhlasí, neboť sám moc dobře ví, jak je nesmírně obtížné se vyrovnat se ztrátou milované osoby.

David však ještě netuší, že tímto svým slibem, daným žalem zmožené matce, sám na sebe upletl bič, neboť se záhy ukáže, že takřka nic z Alexovi minulosti není tak jak to na první pohled vypadá a pozadí jeho smrti je spojeno s mnoha nesmírně nebezpečnými lidmi, kterým bude muset David čelit tváří v tvář.

Navíc čím víc do případu zabředá, tím palčivěji si uvědomuje, že Alex nebyl takovým ,,neviňátkem“ za jaké jej jeho matka považovala a že odpovědi na otázky spojené s Alexovým skonem nikdy nemají spatřit světlo světa.

Přestože je však David v průběhu svého pátrání několikrát varován, že v případě bude – li ve svém pátrání po okolnostech spojených s Alexovou smrtí pokračovat, nemusel by se dožít dalšího dne, v pátrání neustává, což má pro něj však kritické následky, neboť se na vlastní kůži přesvědčí, že existují věci horší než smrt.

Hon na mrtvého je první knihou bývalého novináře Tima Weavera ze série o soukromém vyšetřovateli Davidu Rakerovi, která v současné době čítá již 8 dílů a ačkoliv se jedná o autorovu knižní prvotinu, je tato kniha velmi kvalitní a čtivá.

Hlavním pozitivem knihy je především to, jak autor velice umně dávkuje napětí a dokáže tak čtenáře udržet ve střehu. Současně je kniha poměrně překvapivá, což je především zásluhou mnoha mistrných zápletek, přičemž velká část z nich je opravdu velmi nečekaných. A tak se původně ničím originální pátrání po okolnostech Alexovi smrti obrátilo ve ,,smršť“ nečekaných událostí zahrnujících prostředí drogových dealerů, církevních sekt a dalších.

Je proto trochu paradoxní, že největší přednost knihy je zároveň její největší slabinou. Ačkoliv mnohdy šokující zápletky knize nesmírně prospívají, je autorova snaha čtenáře za každou cenu šokovat místy na škodu. Kdyby se autor ve snaze čtenáře za každou cenu překvapit držel lehce zpátky, udělal by lépe. Ne nadarmo se totiž říká: „méně je někdy více“. Navíc tato snaha o co nejnečekanější dějové zvraty vyústila i v chování a jednání hlavní postavy, která bez větších potíží vyvázne i z těch nejnebezpečnějších situací, což však zcela zásadně koliduje s její „nudnou“ profesí bývalého novináře a bylo by přiléhavější spíše pro bývalého člena elitních bojových jednotek.

Přes tyto dva konkrétní nedostatky knihy, které však mohou souviset i s „nevypsaností“ autora je Hon na mrtvého velmi kvalitním literárním počinem a určitým příslibem, že i další knihy ze série budou mít vysokou kvalitu. Pro ty, kdo hledají kvalitní detektivní thriller a není jím proti srsti temnější děj, je Hon na mrtvého ideální volbou.


Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

PŘED ROKEM bylo nalezeno tělo Alexe Townea. PŘED MĚSÍCEM ho jeho matka viděla na ulici. PŘED TÝDNEM David Raker souhlasil, že ho vypátrá. NYNÍ si přeje, aby tenhle případ nikdy nevzal. Syn Mary Towneové Alex před šesti lety ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář