Kdo lže, ten vraždí?

recenze

Malé sladké lži (2019) 5 z 5 / Lena91
Malé sladké lži

Londýn. Místo, které plní sny a zároveň místo, kde veškeré sny zanikají. Právě tam si přijela autorka Caz Frear splnit svou touhu po napsání vlastní knihy a právě tam děj své prvotiny Malé sladké lži zasadila.
Příběh začíná v roce 1998 v Mulderrinu, kdy osmiletá Cat prožívá každodenní situace svého předpubertálního života, až na jednu věc. Zmizení sedmnáctileté Maryanne Doyleové, známé její sestry a záhadné ve vztahu k jejímu otci.
S otočením několika stránek najednou uběhne osmnáct let a děj se přemisťuje do Londýna, kde šestadvacetiletá Cat pracuje jako detektiv na oddělení vražd. Již v úvodu je nám tak dopřána trocha dezorientace v časoprostoru i ve věku hlavní hrdinky Cat. Není však obtížné se rychle zorientovat, neboť vyprávění malé Cat jsou pouze vzpomínky. Tyto retrospektivní úryvky prostupují celou knihu a otevírají nám bránu k odhalení a pochopení minulosti.
Když se uprostřed Londýna kousek od dveří domu Catina otce objeví mrtvá žena jménem Alice, Cat okamžitě napadne spojitost s jejím otcem. Lhal totiž při vyšetřování zmizení Maryanne a tato malá sladká lež už navždy přetrhá všechna pouta mezi otcem a dcerou. Cat se s tímto tajemstvím nikomu nesvěří a společně s celým týmem se pouští do vyšetřování. Frear zde popisuje detailně práci detektivů, zajišťování důkazů, stop a vedení výslechů a čtenář si tak díky tomu může připadat jakou součást detektivního týmu, neboť se dovídá o každém kroku detektivů a také o jejich vztazích a hierarchii na pracovišti. Ačkoliv se tato popisná část může zdát nudná, opak je pravdou. Kniha je psána poutavě a je plná zvratů, které drží čtenáře napjaté a nedovolí jim polevit. Hned ze startu nás autorka vyvede z míry faktem, že zavražděná žena není ve skutečnosti žádná Alice, ale Maryanne. To vyvolá v hlavě hlavní hrdinky zmatek a poprask, který čtenářům není zatajen, a tak se můžeme do Cat vcítit a vést s ní její vnitřní boj sama se sebou i s těžkým případem. Cat je vykreslena se všemi svými chybami, nejistotami, každodenními trablemi i emocemi, což mi evokovalo pocit, že je opravdu skutečnou osobou.
Do případu se postupně zamotávají další postavy, které Maryanne kdy znali, avšak nic nenasvědčuje tomu, že by někdo z nich byl vrahem. Prostitutka Saskia, u které Maryanne chvilku bydlela, nebo Gina a Nate Hicksovi, jež ten byt vlastní? Nebo snad manžel Alice? Případ se zamotává a na povrch vyplave mnohem víc než jen jedna vražda.
Caz Frear si mě svým stylem psaním naprosto získala svou neotřelostí, poutavostí a schopností čtenáře vtáhnout do děje. Vlastně díky sdílení pocitů hlavní hrdinky Cat
a celkovému uchopení celého vyšetřování čtenáře téměř staví mezi ostatní detektivy a nechává ho společně s nimi hledat další klíče k rozluštění případu, díky kterému jsou Malé sladké lži bravurní záležitostí, kterou mohu jen a jen doporučit.

Děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí výtisku a skvělý zážitek.


Malé sladké lži Malé sladké lži Caz Frear

Cat Kinsellová bývala tatínkova holčička až do dne, kdy svého otce přistihla, jak flirtuje se sedmnáctiletou Maryanne ze sousedství. Když pár dní nato Maryanne beze stopy zmizí, Catin otec zapírá, že by ji znal. Od té doby se Cat ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář