Kam se ztrácí Alice Sun

recenze

Kam se ztrácí Alice Sun (2024) 4 z 5 / Kate3003
Kam se ztrácí Alice Sun

Za poskytnutí recenzního výtisku v rámci #spoluprace děkuji Albatrosmedia

Kniha Kam se ztrácí Alice Sun pro mě byla příjemným překvapením. Zaujalo mě to jak autorka docela dobře zapracovala do příběhu poměrně těžká témata i náhled na asijské školství a velmi vysoké nároky, které jsou zde na děti kladeny. Kniha otevírá téma vztahů a ukazuje jak se lidé vyrovnávají se změnami v životě i s očekáváním okolí. Otvírá také otázku morálního kompasu, který nás vede v cestě za určitým cílem.
Autorka má velmi čtivý styl takže se kniha četla v podstatě sama. Jsou zde i momenty, kde se děj až tolik neposouvá a točí se trošku v kruhu, ale s ohledem na celek to knize nijak zvlášť neublížilo. Líbila se mi prostředí do kterého byl příběh zasazen, originalita knihy i to jak do ní byl do příběhu zasazený fantasy prvek.
Alice Sun mi ze začátku nebyla úplně sympatická, protože její posedlost tím být nejlepší ze začátku nepůsobila zrovna nejlépe. Oproti tomu Henry Li, který byl jejím školním rivalem mi byl sympatický v podstatě od začátku a celkem příjemné vyvažuje to jak je Alice upjatá a snaží se nad vším mít kontrolu. Alice právě díky němu a dalším postavám prochází v průběhu knihy vývojem a postupně se její pohled na věc a celkově morální status mění což se mi na knize líbilo.
Postavy nestagnovali na místě, ale pole vývoje situace a okolních vlivů se vyvíjeli tak jako ve skutečném životě. Kniha zároveň upozorňuje i na to, že občas děti nemají šanci být dětmi a musí řešit problémy, které by neměli být čistě na jejich bedrech. Příjemně byla zpracovaná i romantická linka, která byla celou dobu spíše v pozadí a spíš tak jako doplňovala mezery v ději což bylo opravdu fajn.
Konec mi k celému příběhu tak úplně neseděl. Při tom jak se děj v určité fázi rozvinul jsem čekala asi něco trochu jiného. V určitém momentu mi přišlo, že se vše zbytečně zmotalo a bylo to trošku zmatečné a celé řešení mi k příběhu nějak nesedělo. Celkově ovšem knihu hodnotím velmi pozitivně a opravdu ji mohu doporučit.


Kam se ztrácí Alice Sun Kam se ztrácí Alice Sun Ann Liang

Teď mě vidíš, teď už ne. Contemporary senzace s prvky nadpřirozena. Alice Sun si na mezinárodní střední škole, na které má jako jediná prospěchové stipendium a která se jen hemží bohatými, vlivnými teenagery, vždycky připadala ne... více


Komentáře (0)

Přidat komentář