JIŽANSKÉ STROMY DIVNÉ OVOCE NESOU

recenze

Jižanské stromy divné ovoce nesou (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Jižanské stromy divné ovoce nesou

JIŽANSKÉ STROMY DIVNÉ OVOCE NESOU
#precteno
PERCIVAL EVERETT
Nakl. JOTA
Rok vydání 2023
320 stran
4,5*/5

Jeden z nejznámějších klasiků všech dob tvrdil v jedné ze svých her, že je něco shnilého ve státě dánském. No, a platí to i o státě mississippském. A jako fest. To vše pochopíte, když si přečtete JIŽANSKÉ STROMY DIVNÉ OVOCE NESOU. Nesou, nesou, to vám mohu zaručit.

V centru dění se nachází městečko Prachy, kde rasismu stále pšenka kvete, nebudete se stačit divit. A právě zde se nám začnou množit mrtvoly, ze začátku jsem ještě měla tendenci je počítat, pak už jsem to vzdala. Krví se zde nešetří, mrtví pánové mají uříznuté kulky a ještě tu bývá na místě činu mrtvý černý muž, ten pak však záhadně zmizí, aby se objevil zase na dalším místě činu. A když bych se měla snažit dále popisovat děj, obávám se, že byste si mysleli, že mám minimálně trojku v žíle:-).

Musím moc pochválit překlad, spousta příjmení, přezdívek byla přeložena, a to velmi vtipně, podotýkám, slovními hříčkami se zde vskutku nešetří. Na stranu druhou tam bylo tolik jiných chyb, smutné, velmi smutné...

Jinak jsem však dostala hooodně originální kousek, který jsem si užila. Mnohdy jsem se fakt musela smát, zároveň jsem si celou dobu uvědomovala, že kniha zpracovává velmi vážné téma rasistických lynčů. Aktuální události, které zde vyeskalovaly, mají počátky v událostech starých x desítek let.

Asi to nebude kniha pro každého, pokud vám však není cizí černý humor, máte smysl pro poněkud absurdní situace hraničící místy až s nactiutrhačstvím, zajímá vás rasová problematika (zde tedy trochu v jiném hávu), směle si STROMY dejte. Korektní humor zde opravdu nenajdete. Já téměř nikdy neodolám knihám z amerického Jihu, tato část USA a její historie je pro mě obrovským lákadlem. Je třeba však pozorně číst mezi řádky, protože tam se právě skrývá poselství této knihy. Pod vším tím bizárkem najdete jeden z nejzávažnějších problémů minulosti, který bohužel nevymizel ani v současnosti, a asi nikdy ani nevymizí.... Úplně mi nesedl konec, ale pro vše výše zmíněné, ráda přimhouřím oko. Byť jsem se při čtení opravdu královsky bavila, po přečtení ji mám stále v mysli a veselé myšlenky to teda nejsou...Za mě to byla originální záležitost, kterou mohu doporučit, jen tak úplně nevím komu...(LISTOPAD 2023)

Nakladatelství Jota
#recenznivytisk


Jižanské stromy divné ovoce nesou Jižanské stromy divné ovoce nesou Percival Everett

Román, který si nebere servítky! Percival Everett mistrně propojuje společenskou satiru, černý humor a krvavou americkou historii, která se znovu hlásí o slovo. Je cosi shnilého ve státě Mississippi – a nejen tam. Záhadné vražd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář