Jelena přišla o magii! Jak si poradí?

recenze

Studie stínů (2022) 4 z 5 / simona8126
Studie stínů

Nakladatelství CooBoo vydalo 18. července 2022 román Studie stínů, první díl nové YA fantasy série Hledači duší, jejíž autorkou je Maria V. Snyderová. Ale upřímně, je to vlastně čtvrtý díl naší staré známé série Studie jedu, která spadá do ještě většího celku zvaného The Chronicles of Ixia. A o čem že tento díl vypráví?

Od předchozí knihy jsme se posunuli v čase o několik let dál, kde hlavní hrdinka Jelena nadále funguje jako spojka mezi Ixií a Sitií, dvěma sousedícími a znepřátelenými zeměmi. Dostáváme se do okamžiku, kdy vztahy mezi říšemi začínají pěkně vřít. Kouzelníci jsou pokládáni za až příliš mocné a nepohodlné jak v Ixii, tak i v samotném Domově mágů. Před Jelenou i jejími přáteli jsou utajovány zásadní informace, dokonce ani vztah mezi Valekem a Velitelem už není tak upřímný, jak býval, ale proč vlastně? Na to musejí Valek s Jelenou teprve přijít, ale nebude to snadné, když se naši milenci hned na začátku rozloučí a znovu se sejdou až v závěru knihy. V průběhu celého příběhu navíc bude Jelena trpět záhadnou nemocí nebo možná kouzlem, které způsobí, že její vlastní magie prostě zmizí. A z všemocné Hledačky duší se rázem stane obyčejná holka, kterou musejí ostatní chránit před nepřáteli. A že jich je!

Pokud patříte mezi věrné fanoušky, kteří už mají doma na polici všechny předchozí díly, pravděpodobně vás hned ze začátku zklame skutečnost, že Studie stínů má na rozdíl od nich brožovanou vazbu. A to vedle těch krásných vázaných nevypadá ani zdaleka tak dobře, jak by mělo, ale žijeme holt v drsných dobách, kdy je třeba šetřit.

Nová knížka je poměrně tlustá bichle, zahrnující 560 stran čtivého a poutavého příběhu. Jestliže zůstáváte sérii věrni v naději, že se mezi Valekem a Jelenou konečně odehrají pořádně romantické a podrobně popsané scény, budete, bohužel, opět zklamáni. Jediná romantická scéna proběhne na prvních stranách a poté následuje, jak už to tak v téhle sérii bývá, dlouhé odloučení končící až v samotném závěru. Takže prahnete-li po romantice a detailních erotických pasážích, sáhněte raději po úplně jiné sérii. Pakliže vám ale jde primárně o dobrodružství, napětí, souboje plné mečů i kouzel a putování nebezpečnými kraji, pak budete určitě spokojení. Autorka stvořila působivý svět plný zajímavých postav i míst, to je bez debat.

Abyste ale vůbec pochopili, o čem Studie stínů vypráví, musíte si nejdříve přečíst Studii ledu, krátkou povídku, na jejíž události nový román plynule navazuje a v níž se seznámíte s Benem Měsíčňákem. Ten bude hrát ve Studii stínů důležitou roli. Od nakladatelství CooBoo je velmi milé, že nám usnadnilo práci a připojilo Studii ledu hned na začátek knihy Studie stínů, tedy ještě před samotný hlavní příběh.

Přesto jsem se při čtení nemohla zbavit pocitu, že mi někde něco uniklo. Jsou zde zmiňovány události, které si z předchozích knih nevybavuji. V tom tkví nevýhoda toho, když nový díl série vychází tak dlouho po předchozím. Člověk si už nepamatuje všechny důležité podrobnosti. Jak se dal Devlen dohromady s Opál? Jaké mise se Opál zúčastnila a kde přišla ke svým adoptivním dětem? Odkud se vzal Quinn Krvokam a co je zač? Že by mi skutečně uteklo tolik věcí? Anebo to spíš bude tím, že mnohé události se odehrály v sérii Glass, jejíž hlavní hrdinkou je Opál a jejíž jednotlivé díly Storm Glass, Sea Glass a Spy Glass (odehrávající se někde mezi Studií moci, Studií ledu a Studií stínů) u nás bohužel česky nevyšly? Možná se tak stane někdy v budoucnu, ale co je nám to platné, když by se k lepšímu pochopení celku hodily už teď, pravda?

Na Studii stínů mě potěšily tři věci, pro které stojí za to si knížku přečíst. Zaprvé, děj se nesoustředí pouze na hlavní hrdinku. Jednotlivé kapitoly jsou nadepsány jmény Jelena, Valek a Janko podle toho, kdo z těch tří je právě u kormidla. Protože Ari a Janko jsou už dávno mými nejoblíbenějšími postavami, nadchlo mě zjištění, že si jich tentokrát pořádně užiju. Platí to tedy zejména o Jankovi, jehož humorné poznámky a rošťáctví dohánějí ostatní k šílenství, ale do románu vnášejí báječné zpestření a moc mě baví.

Zadruhé, protože vlastní linku tady má i chladnokrevný královrah Valek, užijeme si dosytosti i jeho. V předchozích dílech zůstávala tahle postava tajemnou a nedosažitelnou, ale teď nám autorka dává důkladně nahlédnout do její pestré vražedné minulosti. Zjistíme, jak Valek vyrůstal, jak trénoval na nájemného vraha, jak se vlastně dostal až ke králi a vyvraždil jeho rodinu, ba i to, jak se ocitl ve službách Velitele. Poznáme jeho trpké vzpomínky na smrt bratrů, jeho pocity vůči Jeleně, zkrátka se k němu KONEČNĚ přiblížíme!

No a třetí dobrou věcí na knize je to, že neporazitelná kouzelnice Jelena zčistajasna přijde o veškerou magickou moc. Nemůže komunikovat s Kiki, nemůže se chránit proti nepřátelským útokům, nemůže hledat duše ani pronikat do mysli ostatních lidí, nemůže zkrátka vůbec nic. Jak si v nebezpečném světě poradí, když je najednou tak zranitelná? Dobrá otázka a bude příjemná změna to sledovat. Vážně mi už lezlo krkem, jak se Jelena z každého průšvihu dostala snadno díky svým nadlidským schopnostem. Teď se může spoléhat pouze na svou chytrost, zkušenosti, bojový výcvik a nějaké ty zbraně schované po kapsách.

Co se týče překlepů a chyb, pár jich v knize je, ale není to nic hrozného v porovnání s tím, na co jsem u CooBoo zvyklá. Čtení si tak nerušeně užijete, bude vám rychle plynout díky svižnému stylu psaní i zmíněné skutečnosti, že se prostředí často střídá podle toho, čí dějovou linku právě sledujete. Potěší větší zapojení některých sympatických postav, ale kromě toho přibudou i nové, které budou pro naše hrdiny představovat velké výzvy. Shrnuto a podtrženo, nudit se nebudete.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.


Studie stínů Studie stínů Maria V. Snyder

Kdysi býval v sázce jen její život. První díl nové fantasy série Hledači Duší. Když Jelena bývala pouhou ochutnavačkou, byl její život jednodušší. Přežila a stala se klíčovou součástí rovnováhy sil mezi soupeřícími zeměmi Ixií ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář