Jedním dechem

recenze

Skutečná cesta ven (2022) 5 z 5 / eva6908
Skutečná cesta ven

Přečetla jsem to na jeden zátah.

Skvělá, syrová a věcně psaná knížka o zážitcích romského kluka s dospíváním na Žižkově v devadesátkách. Rozsahem nevelká, ale obsahově velmi hutná.

I když je to kniha autobiografická a spousta témat je spíš smutná, autor se sám nad sebou nedojímá. Naopak - dovíme se, kde přesně se v romských dětech bere ten vztek na celý svět, proč drsná ulice plodí drsné týpky a proč i citlivé a chytré dítě snadno skončí v policejní cele nebo na špatné škole a téměř bez vzdělání. Vše jen proto, že má o tón o dva snědší barvu kůže.

Autor nás zavede i do prostředí streetworkerů, pracujících s drogově závislými - což jsou mnohdy trosky jeho někdejších kamarádů z dětství. V posledních kapitolách pak popisuje dobrodružnou výpravu naivního sedmnáctiletého kluka do uprchlického tábora v někdejší Jugoslávii, ve kterém živoří tisíce Romů. Líčí nejen život v táboře, ale i vystřízlivění, kterého se mu dostane, když v Čechách žádá o poskytnutí humanitární pomoci romskou organizaci, kde se mu vysmějí. Nakonec to ale (téměř) dobře dopadne a vytoužený kamion se mu do tábora podaří dopravit - jen aby zjistil, jak nicotnou kapkou v moři ta pomoc je, i když stála tolik úsilí.

Drsné čtení. Sakra dobrá knížka!


Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

Jak těžké bylo uniknout ze stereotypů, předsudků i dramatických zkušeností romské komunity na pražském Žižkově devadesátých let? Skutečná cesta ven je reálný příběh novináře Patrika Bangy, který popisuje, jak se dostal z romsk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář