Jak ulovit boháče!

recenze

Jak ulovit boháče (2023) 5 z 5 / bookbug_cz
Jak ulovit boháče

Rebelky z Oxfordu u mě nevidíte poprvé. Toto už je třetí díl a musím uznat, že se kvalitou vyrovnává tomu prvnímu, který mě totálně odrovnal, jak byl skvělý. Autorka do hlavní role tentokrát postavila Hattie Greenfieldovou, bohatou dědičku bankovního impéria, která toho o krutostech života moc nevěděla, ale rozhodně nebyla naivní ani hloupá. Její vášní je umění, které i sama studuje na Oxfordu, což pro ženu jejího postavení nebylo zrovna obvyklé. Do popředí se nám opět posunuly problémy tehdejší doby – volební právo žen, bída a znepokojivá situace v dolech. Právě tohle propojení romantického příběhu s historickými událostmi konce 19. století se mi vtisklo pod kůži.

Život na ulici udělal z Luciana Blackstona velmi zarputilého a nepříjemného člověka. Své bohatství získal tvrdou prací, ale to, co mu chybí, je vhodné společenské postavení. Aby ho získal, rozhodne se oženit s mladou Greenfieldovou dcerou, kterou však rozhodně není lehké ovládat – což zjistí záhy po svatbě a vůbec mu to není příjemné. Mladá dvojice spolu ale musí fungovat, a tak jejich svatební cesta do Skotska kopíruje Lucianovy obchodní zájmy a osobní cíle. Směřují do hornické oblasti, ubytují se v hornickém penzionu a ponořují se do tíživého životního scénáře četných hornických rodin. Celá tato situace ale pomáhá Hattie pochopit chování a určitá jednání svého manžela, kterého pohání víra v pomstu za smrt matky a sestry při důlním neštěstí. Takového neštěstí, kterému se dalo zabránit a stěží se tak může označovat za nehodu.

Beletrizovanou formou nám autorka opět ukázala, jak se ženám v tehdejší době těžce žilo – jak se po svatbě staly majetkem svého muže, kterého ani nesměly právně opustit nebo mu upřít manželská práva. Manžel mohl požádat o soudní příkaz k navrácení manželských práv – neuvěřitelné, že? Prostě skvělé čtení, co vám v lecčem rozšíří obzory – i když je tam dominantní romantická linka.


Jak ulovit boháče Jak ulovit boháče Evie Dunmore

Hattie Greenfieldová, dědička bankovního impéria, chtěla v životě tři věci – získat uznání v uměleckých kruzích, bít se za správnou věc a provdat se za skutečného džentlmena. Jenže se z donucení ocitla před oltářem s přitažliv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář