Hradní intrikáři v 21. století!

recenze

Hradní intrikáři (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Hradní intrikáři

Co kdyby České království pokračovalo i po roce 1918, měli bychom svého krále, královskou rodinu jako instituci, královské potomky?

Lákalo by vás to?

Historie našich předků mě láká a svým způsobem přitahuje. Jejich vláda, vzájemné vztahy, dohodnuté sňatky a všudy přítomné intriky.

Lena Valenová vzala tuto krásnou utopii do rukou a sepsala příběh královské rodiny, který zasadila do moderního jednadvacátého století. Hradní intrikáři už jsou druhým dílem této ságy a tudíž už má něco za sebou. Doporučuji číst za sebou, díly na sebe plynule navazují. Pojďme si rozebrat, co mě na tom bavilo a co už úplně ne.

Celý příběh mi připomínal ty typické royal seriály z americké produkce, která sází na drbíky a vnitřní rozpolcenost královských princátek. To mě bavilo hodně! Je to atraktivní, vášnivé a skandální. Hrdiny tu máme mladší, řeší typické problémy dospívání první lásky, platonické lásky, životní styl, ale k tomu všemu i jakousi odpovědnost k rodinné historii a monarchii jako takové. A právě pod onou monarchií se rozpadají staleté jistoty.

Sledujeme zde osudy hned několika postav. Nový král Albert se snaží vyrovnat s tím, že je král a už od začátku máme jisté pochybnosti o tom, že je se svou rolí plně ztotožněn. Jeho mladší sestra Leontýna se léčí z nedávného pádu z hradeb a zažehává dohady, zda ji někdo k pádu pomohl nebo si nedej bože chtěla ublížit ona sama. Na drama jsem si ale musela počkat déle, než jsem čekala. Ze začátku nás autorka jen lehce masírovala, zaměřovala se na denní záležitosti členů rodiny, tisk, média, zdvořilostní návštěvy dle protokolu. Možná to někoho odradí a nebude mít chuť číst. Přiznám se, že jsem byla ze začátku rozpolcená, zda se mi kniha líbí nebo ne. Styl psaní byl na mě možná trošku strohý a jednoduchý. Ale ty intriky, utajené lásky a elektrizující vášeň - bylo zajímavé o tom číst a představovat si, že se to skutečně všechno děje. O akci ale nakonec nouze nebude, autorka to tam následně sází až do poslední stránky. Doporučuji všem, kteří rádi čtou o životě v paláci.


Hradní intrikáři Hradní intrikáři Lena Valenová

Je po korunovaci, kterou poznamenala další tragédie. Jak se panovnický pár vypořádá se závazkem vůči celé zemi a s blízkostí Albertovy středoškolské lásky? Leontýna dosud žila v bezpečí zdí královského paláce. Snaha o vystoupení z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář