Horrorstör aneb proč se bojím v IKEE

recenze

Horrorstör (2014) 4 z 5 / mourek-veronika
Horrorstör

Horrorstör je knížka, která mě zaujala hlavně designem. Na první pohled totiž vypadá jako akční leták z IKEI, čímž značně vybočuje z řady. Trochu jsem se bála toho, že jde o horor, protože s tímhle žánrem zatím nemám moc dobré zkušenosti. I tak jsem si ale knihu ze zvědavosti koupila a musím říct, že nelituju.

Příběh se odehrává v obchodě s nábytkem Orsk a hlavní postavou je pracovnice Amy, která má na starosti péči o zákazníky v showroomu (prostoru s vystaveným nábytkem a zařízenými místnostmi). Amy se v práci snaží a nechce si znepřátelit šéfa, takže souhlasí s noční inventurou v Orsku, při které mají zaměstnanci zjistit, kdo v prodejně škodí a ničí vybavení. Vzhledem k žánru knihy je jasné, že je to osudná chyba a na tuhle noc Amy do konce života nezapomene.

Nejvíc se mi asi líbilo autorovo pojetí hororu, protože na rozdíl od ostatních se nevyžíval v proudech krve, ale místo toho se zaměřil hlavně na psychiku postav a postupné propadání panice, beznaději a nakonec smíření. Zajímavé bylo sledovat, jak se postavy ze začátku bezmezně řídí pracovním protokolem, ale se zhoršující se situací od něj postupně upouštějí. Kromě toho mě potěšilo i to, že nikdo nezemřel zbytečně a někteří se dočkali záchrany, protože bezdůvodné zabíjení všech postav je další věc, která mi většinou vadí. Navíc je tu lehce otevřený konec, takže si každý může domyslet sám, jak vlastně celý příběh skončil.

Další bonus je samozřejmě design, protože v knize najdete spoustu dokumentů z Orsku, dodací listy, slevové kupony, plánek showroomu a každá kapitola začíná představením jednoho kusu nábytku, se kterým se v příběhu setkáte včetně ilustrace.

Komentáře (0)

Přidat komentář