Hejnické pastorále

recenze

Hejnické pastorále (2021) 4 z 5 / lada.ladislav
Hejnické pastorále

Uteklo to jako voda a já mám v ruce čtvrtý díl série Křišťálový klíč od Vlastimila Vondrušky nazvaný Hejnické pastorále. Možná vás překvapí fakt, že jde zároveň o závěrečný díl, takže touto knihou tato poutavá rodinná sága definitivně končí. Nejspíš i vy víte, že autor původně plánoval dokonce šest dílů (to je konec konců uvedeno přímo na první knize) s tím, že každý rok vyjde další vyprávění. Nicméně celosvětová pandemie koronaviru zasáhla všechny oblasti našich životů a tak i pan Vondruška upravil své plány. Jednotlivé příběhy nakonec vycházely rychleji, než bylo původně v plánu, protože vzhledem k opatřením, která nikoho z nás neminula, měl i on více času na psaní. Pozitivní na celé této situaci bylo to, že se k nám, ke čtenářům, tak osudy rodu Heřmanů dostávaly velmi rychle. Já osobně oceňuji, že jsem měl vždy předchozí vyprávění ještě v živé paměti. Nemusel jsem tedy těžce vzpomínat na žádné detaily a plně jsem si mohl užít každý další díl. Kéž by to tak bylo vždy!

Ve čtvrtém pokračování této tetralogie se tak naposledy můžete setkat s rodem Heřmanů. Nechci vám prozradit příliš z děje, ale mohu napsat, že opět vám autor předloží řadu peripetií, se kterými se musí pokračovatelé rodu více či méně úspěšně vypořádat. Já osobně hodnotím celou sérii velmi pozitivně. Vlastimil Vondruška je známý tím, že do svých příběhů zapojuje poměrně dost postav. Není tomu jinak ani tady. A i když jsou jejich osudy propletené, vůbec jsem neměl problém s orientací v ději. Určitě je vše mnohem jednodušeji podané než v jeho epopejích, které představují náročnější čtení.

Pokud máte rádi historické romány a styl psaní tohoto autora, zklamáni nebudete. Je zde i velké množství dobových reálií, ale pokud se řadíte k historickým fajnšmekrům, tak sami nejspíš víte, že tento spisovatel není ten pravý pro vás. Zkrátka je to spíše oddechové čtení s historickými událostmi v pozadí. Ale jakmile si přečtete první díl a zujme vás, budete samozřejmě chtít vědět, jak to vše dopadne, takže se s chutí ponoříte do celé série.

Jak už bylo řečeno výše, jde skutečně o závěrečný díl série. Nicméně nemusíte se bát, protože pan Vondruška už spřádá nápady na nová vyprávění a já osobně se těším, jaké ságy se dočkáme příště!


Hejnické pastorále Hejnické pastorále Vlastimil Vondruška

V závěrečném dílu tetralogie se vrací Falknovská huť částečně zpět do vlastnictví rodu Heřmanů, ačkoli je to v časech, kdy se severočeskému sklářství už nevede zdaleka tak dobře jako dříve. Jednotliví členové rodu pokračují v tom,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář