Gwendy - poslední zúčtování

recenze

Poslední úkol pro Gwendy (2022) 5 z 5 / assa
Poslední úkol pro Gwendy

A máme tu zakončení trilogie o Gwendy a jejích patáliích s „kouzelnou skříňkou“. Od první knihy ušla pořádný kus cesty a z dvanáctileté holčičky je nyní vlivná čtyřiašedesátiletá senátorka, která se v blízké budoucnosti stává součástí posádky raketoplánu Eagle-19 Heavy, aby se ve vesmírném vzduchoprázdnu vypořádala se skříňkou s nebezpečnými tlačítky jednou provždy.
Hlavní linie příběhu se v podstatě odehrává mimo naši planetu - v raketoplánu a následně na vesmírné stanici. Děj skáče ob kapitolu do minulosti a seznamuje čtenáře s tím, co se událo za celých 27 let od doby, kdy se s Gwendy setkal naposledy v knize Kouzelné pírko pro Gwendy. Opět se zde objevuje muž v černém obleku a buřince s iniciály RF a čtenář se konečně dovídá, na jaké straně stojí a že nakonec není tím, kým se z počátku zdál být.
Popravdě si neumím dost dobře představit, že by knihu četl někdo, komu nejsou známy předchozí dva díly a neměl alespoň z části nastudované Kingovo universum. Nebo jinak: představit si to umím, ale takový čtenář bude těžce v lese. Tohle je totiž vyloženě lahůdka pro fanoušky Stephena Kinga, která propojuje hned několik jeho knih, jež se váží k jeho opusu magnum Temná věž. Velkou důležitost zde má novela Ničemní muži ve žlutých pláštích z knihy Srdce v Atlantidě a povídka Všechno je definitivní ze stejnojmenné sbírky; dále pak například knihy Talisman, Černý dům a Nespavost. Pokud máte tohle všechno načteno, tak jistě víte, že ve většině věcí, které hýbou tímto světem, má prsty tajná organizace Sombra Corporation. A ani s Gwendy tomu není jinak.
Na své si však přijdou i čtenáři Temnou věží nepolíbeni. Hojně jsou zde zmiňována fiktivní městečka Castle Rock a Derry. U druhého zmíněného samozřejmě nesmí chybět narážka na zlovolného klauna, který na lidi promlouvá z kanálů a výlevek. Přece jen už je to nějaký pátek, co se To objevilo naposledy a určitě už má veliký hlad.
A samozřejmě nesmí chybět ani všemocné číslo 19. Je zakomponováno v názvu raketoplánu, kterým Gwendy cestuje; je výsledným součtem čísel kódu schránky, ve které Gwendy ukrývá skříňku; devatenáct je i počet dní, které má strávit posádka ve vesmíru a v neposlední řadě je devatenáctka zmiňována ve spojitosti s jistým virovým onemocněním, které koncem roku 2019 vypuklo v čínském Wu Chanu a později paralyzovalo celý svět (ano, i za tohle může Gwendina kouzelná skříňka).

Kniha Poslední úkol pro Gwendy je důstojné, i když velmi smutné, zakončení celé trilogie.


Poslední úkol pro Gwendy Poslední úkol pro Gwendy Stephen King

Když bylo Gwendy Petersonové dvanáct let, dal jí cizinec jménem Richard Farris do úschovy tajemnou skříňku. Nabízela pamlsky a staré mince, ale byla také nebezpečná. Stisknutí kteréhokoliv ze sedmi barevných tlačítek přinášelo ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář