Fazóna.

recenze

Fazóna (2022) 4 z 5 / bajub
Fazóna

Tohle mi sedlo jako prd*l na nočník. Pestrá mozaika osudů party přátel na prahu čtyřicítky, kteří se tak nějak plácají na místě, nejsou se svými životy spokojeni, ale pohnout se někam dál se jim nedaří.

Samimu tikají biologické hodiny, touží po rodině, dětech, ale žene se za svým snem tak, že navazuje vztah v podstatě s každou ženou, která mu přeběhne přes cestu, což, jak jistě chápete, není úplně ideální cesta za rodinným štěstím.

Marcus je otec samoživitel 3 dcer. Matka je opustila, protože trpěla poporodními depresemi, nenechala si nikým pomoct, zhroutila se a od své rodiny utekla. Mimochodem, Marcus mi byl svými problémy nejbližší, kolikrát mi doslova mluvil z duše, když hodnotil rodičovský život, tlak, který je dnešním světem na rodiče vyvíjen (co si budem, často ho na sebe vyvíjí oni sami). Každý rodič chce všechno dělat správně, ale i když se rokrájíte, nemůžete dělat vše (natož správně). No, a nebudu vám lhát, vždycky mě uklidní, když vidím, že rodinný chaos vládne i jinde.

A Pesonen? Ten se doma stará o nemocné rodiče, takže jeho seberealizace ještě ani nezačala.

Společně s chlapci sledujeme i Sami sestru, která musí neustále čelit otázkám - kdy už budete mít s manželem konečně to dítě (aniž by kohokoli napadlo, že ne vždy to je tak jednoduché), Samiho mámu, která hned v úvodu ovdoví a v sedmdesáti se rozhodne konečně žít podle svých představ, a slavnou lifestylovou blogerku, která je jasným důkazem toho, že není všechno tak, jak se na sítích tváří.

Tohle bylo chytré, vtipné, trefné, milé, místy naopak smutné čtení, které mě opravdu bavilo. Jen teda ten závěr mě trochu zklamal, slz a dojetí tam bylo na můj vkus až moc, už mi tam chyběl jen Bambi, zajíček a cvrlikající ptáčci z disneyovských pohádek, kteří vás tu a tam kousek poponesou. Ale co už, nic není dokonalé, jak si ve Fazóně potvrdíme.


Fazóna Fazóna Miika Nousiainen

Finský bestseller, který s humorem boří všechny stereotypy o partnerství i rodině Sami je muž v nejlepších letech, ovšem přes tikot biologických hodin sotva slyší vlastní myšlenky. Matku svých budoucích dětí hledá tak urputně,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář