Facebook říká, že zemřeš

recenze

Až tady nebudu (2018) 5 z 5 / a.k
Až tady nebudu

Jess ví, že za osmnáct měsíců zemře. Začíná závod s časem a nelehký úkol, jak může (a vlastně zda-li vůbec chce) svou budoucnost změnit.

Jess Mountová je nezávislá, svéhlavá, tak trochu hubatá, dvaadvacetiletá singl slečna. S nejlepší kamarádkou Sadie pracují v multikině. Jednou po návratu domů objeví na své facebookové timeline truchlivý příspěvek od Sadie, která sdílí své pocity z Jessyna dnešního úmrtí. Jess nechápe a hned Sadii konfrontuje. Ta o ničem neví. Příspěvek ke všemu vidí jen Jess. Zjišťuje, že se čas posunul do budoucnosti o půldruhého roku. Otázka se nabízí. Je to výplod její bláznivé mysli, hloupý žert, nebo si tyto nesmysly vymýšlí jen proto, aby nemohla být šťastná? Příspěvky neustávají a nevypadá to, že by si z ní někdo dělal legraci. Stojí před vážným rozhodnutím. Má změnit od základů svůj život a smrti se vyhnout? A zatímco kamarádi a známí sdílejí na jejím profilu příspěvky o aktuálním dění okolo její smrti, pohřbu a následném čase, Jess začíná tušit, že za její smrtí se něco temného skrývá. Problém ke všemu je, že z příspěvků poznala svého synka, který se jí má někdy v budoucnosti narodit a už teď ho miluje. Když ale změní jakoukoliv maličkost svého života, může se stát, že synka nikdy neporodí a tudíž ani nepozná.

Příběh je moc dobře napsaný. Proč Jess zemřela, není vůbec jasné a neustále nutí k přemýšlení a kombinování možných variant. K rozklíčování pomáhají facebookové příspěvky a komentáře, kterými je kniha prokládaná. Není jich mnoho, ale o to z nich čiší větší síla. FB příspěvky nesou grafickou stopu skutečného facebooku, takže vidíme typickou kulatou profilovou fotku, čas a označení přispěvatele. Extra silné jsou bolestné vzkazy od otce. Ze stránek se na nás dívá Joe Mount svým laskavým pohledem, s upřímnýma očima a dobráckým úsměvem. V kontrastu jsou zde poté jeho slova, plná bolesti, smutku, zoufalství ze ztráty jediné dcery a důvěrný tón, kterým na mrtvou Jess alespoň prostřednictvím sociální sítě promlouvá.

Zápletka příběhu je výborně vymyšlená, gradující a skrývá nejedno překvapení. A nejde zde zdaleka jen o to, jak naložit s vědomím blížícího se konce. Kniha je plná pochybností, předzvěstí něčeho zlého, ale i žalu a beznaděje. Knihu ocení čtenáři psychologických románů, kteří se povznesou nad nereálnou možností získávání zpráv z budoucnosti. Autorka velmi dobře pracuje s psychologií postav. Ať už u hlavní hrdinky, která kvůli svým záměrům projde velmi silnou změnou charakteru, nebo i vedlejších postav, které musí reagovat na vzniklé situace.

Kniha je čtivá a má poutavý děj. Moc mě bavila a můžu jen a jen doporučit.


Až tady nebudu Až tady nebudu Linda Green

ZBÝVÁ VÁM 18 MĚSÍCŮ ŽIVOTA… Když si jednoho lednového pondělí Jess Mountová prohlíží svůj Facebook, zjišťuje, že se čas na jejím účtu přehoupl o 18 měsíců dopředu. Přímo do dne, kdy zemřela. Znepokojivé příspěvky se na jejím timel... více


Komentáře (0)

Přidat komentář