Ellen má problém!

recenze

Seznam mrtvých (2016) 5 z 5 / TerezaMondeková
Seznam mrtvých

„Chci být vším.“

Poslední ročník střední školy. Poslední šance nezávislosti, svobody a užívání si. Poslední den léta se koná večírek, na kterém se Ellen se svou nejlepší kamarádkou Linds domluví, že si svůj poslední rok užijí naplno, ale opak je pravdou.

Když Ellen odchází z večírku, tak ji cestou k autu napadne neznámý útočník. Ellen přežila jenom díky náhodě. Ellen chce na tento strašný zážitek zapomenout, ale má pocit, že ji někdo sleduje. Pak se začnou záhadně ztrácet další dívky.

Ellen se už nikdy nechce cítit tak bezbranná, jako tehdy v noci. Rozhodne se, že začne chodit na kurzy sebeobrany. Chce se naučit bránit. Shodou okolností vede kurz sebeobrany Jensen. Kluk, do kterého byla kdysi blázen a taky kluk, který ji tehdy v noci zachránil život. Během toho všeho, co se teď děje, se znovu skamarádili. Tráví spolu čas, sbližují se, Jensen se o ni stará... znovu to mezi nimi jiskří, ale Ellen má zároveň strach. Neví, komu může věřit.


„Zabijáci, co vraždí jen tak, jsou vzácní, Ello. Téměř vždycky existuje motiv. A většinou je to něco, co máme přímo na očích.



Chtěla jsem knihu s kriminální zápletkou, ale zároveň i romantikou. Navíc mě zaujalo tvrzení, že je kniha podobná filmu Vřískot. Film Vřískot jsem viděla snad milionkrát, jsem milovnice hororů. Když jsem četla, že je mu tahle kniha podobná, tak jsem se do ní musela pustit. Upřímně... kniha je skvělá, úžasná. Ale podobnost s filmem Vřískot... jisté podobnosti tu jsou, ale že by to bylo podobné tomu filmu... to bych neřekla.

Člověk by si myslel, že kniha bude jenom další klišé. Střední škola, večírky, sex, romantika... ale to je chyba. Kniha má hloubku. Autorka opět propojila romantiku, lásku s vážnými tématy. Šikana, napadení, kurzy sebeobrany, deprese, nebezpečné pronásledování. I to, jak zlý jsou děti v dnešní době a co to může mít za následky. I to, že nikdy nevíte, co se druhému odehrává v hlavě. Můžete mít vedle sebe psychopata a nevíte o tom, protože se umí mistrovsky přetvařovat.

Kniha je napsaná neuvěřitelně čtivě. Ani chvíli jsem se nenudila. Celou knihu jsem byla napjatá jako kšandy. Musím říct, že jsem se při knize opravdu bála. V knize je i překvapení, nebezpečí, napětí. Boje a všechny události jsou popsány jasně a záživně. Kniha je napsaná tak, že jsem měla pocit, jako bych sama všechno prožívala (i když bych něco takového zažít opravdu nechtěla). Kniha ale byla i o důvěře, zradě, přátelství a lásce. To jiskření mezi Ellou a Jensenem, pomalé sbližování, vznik lásky mezi tím vším byl úžasným zpestřením příběhu a jenom mu to dodává na kouzlu. Během knihy i slza ukápla.

Zápletka je vymyšlená brilantně. Propojení toho, co se stalo před lety a co se děje teď. Pomalé odkrývání, ale zároveň autorka neprozradila, až do poslední chvíle, jak to všechno je. Do poslední chvíle jsem moc nevěděla, kdo má všechno na svědomí. Během knihy jsem taky několikrát přemýšlela o motivu, proč se to všechno děje. Měla jsem svůj typ od začátku, ale pak se to všechno zamotalo a bylo to úplně jinak. Autorka prostě umí překvapit a všechno do poledního detailu vymyslet. Jediné, co mi vadilo, že v knize nebyl epilog. Třeba jak daleko se hlavní hrdinka posunula, to mě trochu mrzí.


Seznam mrtvých Seznam mrtvých Jennifer L. Armentrout

Ella se před pár měsíci rozešla se svým přítelem Gavinem. Na začátku nového školního roku se s kamarádkou Linds rozhodnou, že si poslední rok na střední škole užijí naplno. Ovšem cestou z večírku je Ella přepadena neznámým útočník... více


Komentáře (0)

Přidat komentář