Dům na Riviéře - Natasha Lester

recenze

Dům na Riviéře (2022) 5 z 5 / EvikU.
Dům na Riviéře

Neváhám dát v hodnocení plný počet! Moje první kniha od autorky, píše skvěle.

Kniha je rozdělená na několik částí, kde je vždy kus příběhu v minulosti a kus v příběhu v současnosti. Obě linky příběhu se mi dostaly pod kůži. Minulost začíná v roce 1939 v Paříži. Hlavní hrdinka Éliane miluje umění a pracuje v Míčovně, kam nacisti vozí obrazy od známých malířů a zabírá si je Hitler a další, zapisují tajný kódy a sešit, aby se po skončení války vrátily obrazy zpět do Francie. Zamilovaná do Xaviera, který je také špion, ale tváří se, že to táhne s Německem.

Současná linka je ve Francii v Domě na Riviéře v roce 2015. Remy má v životě také dost za sebou, seznamuje se s rodinou vedle domu, který sdělila. Dům je nádherný, ale o své minulosti Remy nic neví, byla adoptovaná. Shodou okolností se k ní příběh jejího původu dostává...

Obě hrdinky si toho prožily hodně a já to prožívala skrze knihu s nimi. Válka je tu opět ukázána i z jiného pohledu než jen koncentrační tábor. Život běžných lidí, které válka taky semele a musejí se vzdát mnoha věcí i lidí.

Kniha mi místy rvala srdce na půlku, ale je tak dobře napsaná, že jsem hltala stránku za stránkou. Zamilovala jsem si jak Éliane a Xaviera, tak Remy a Adama. Zrovna tak tam byli postavy, které jsem nenáviděla. Jednu postavu až ke konci, víc nemohu říct, abych nespoilerovala.

Prostředí v knize hezky popsaný, byla jsem s nimi v knize, doporučuji.


Dům na Riviéře Dům na Riviéře Natasha Lester

Paříž, 1939: Nacisté si myslí, že Éliane nerozumí německy. Domnívají se, že pro ně pouze katalogizuje umělecká díla a netuší, že kradou národní poklady do svých soukromých sbírek. Jenže to se mýlí. Dívka pečlivě dešifruje jejich p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář